Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Coupure in Poortvliet

Lange Zandweg 8
4693 PD, Poortvliet (Gemeente Tholen)
Zeeland
Bouwjaar: 1894
Publicatie: 19961030
Rijksmonument ID: 496096
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Coupure

Inleiding

Dijkcoupure in de Polderdijk, een binnendijk tussen de Poortvliet en Malland polder en de Klaas van Steeland polder; aangebracht ingevolge de dijkverhogingen na de overstroming van de Nieuw Strijenpolder in 1894. De coupure werd in 1972 met circa 1,5 meter verbreed, door een van de wanden te verzetten.

Iets ten noordoosten in de Zuiddijk, tussen de Nieuw Strijenpolder en de Poortvliet en Malland polder, bevindt zich een duiker ter suering van het gebied ten zuiden van Poortvliet. Deze is voorzien van een gedenksteen met het jaartal 1844.

Omschrijving

De coupure bestaat uit bakstenen keermuren met natuurstenen sponningen ten behoeve van de schotbalken. De duiker bezit aan de zijde van de Poortvliet en Malland polder een gemetselde gewelf-beeindiging met vleugel-keermuren voorzien van vlechtingen. De deuren zijn zogenaamde puntdeuren, die automatisch sluiten. De gedenksteen bevindt zich aan de zijde van de Nieuw-Strijenpolder.

Waardering

Als complex van karakteristieke polderelementen van belang voor de geschiedenis van de behandeling van het binnenwater en de strijd tegen het buitenwater en als zodanig van cultuurhistorische waarde.

Tags: weg- en waterwerken,coupure(c),waterkering en -doorlaat,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Coupure
location_on Monumenten Kaart rond Poortvliet

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!