Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schuur in Oud Vossemeer

Molenweg 54
4698 PM, Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
Zeeland
Bouwjaar: 1900
Publicatie: 19960116
Rijksmonument ID: 496029
Type: Boerderij
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Schuur

Omschrijving

De dwarsdeelschuur is opgetrokken uit rode baksteen en voorzien van verdiepte muurvelden in de kopgevels. De ontlastingsbogen zijn in rode en zwarte baksteen uitgevoerd. De langsgevel is opgebouwd uit sinds ca. 1912 grijsblauw geschilderde gepotdekselde houten delen en heeft drie stel grijsblauwe houten mendeuren met klinket en een stel wagenhuisdeuren. De achter-langsgevel bezit een tiental zwart geteerde, gedeelde staldeuren met bovenlichten. In de zuidelijke kopgevel eveneens vier van dergelijke staldeuren. De noordelijke kopgevel is voorzien van diverse deuren, terwijl beide kopgevels in de top een houten venster met opgeknikte bovendorpel en roedeverdeling hebben.

Het zadeldak van de schuur is gedekt met rode tuile du nord en bezit een dakoverstek met witte, uitgezaagde makelaar.

Het interieur van de 43 meter lange, 14,5 meter brede en 12,5 meter hoge dwarsdeelschuur is vrijwel geheel intact. Aan de zuid- en westzijde bevinden zich ondermeer paardenstallen, veulenstal, koeienstallen, kalverstal; de meeste stallen zijn kompleet met ruif, etensbak, etc. Voorts ondermeer diverse dorsvloeren, opslagruimten, een gareelberging voor paardentuig, een wagenhuis. Boven het wagenhuis bevindt zich de graanzolder.

Waardering

De schuur is van belang als opvallend en functioneel onderdeel van het complex. Niet alleen het exterieur, maar ook het interieur is vrijwel geheel in originele staat, waardoor het object zeldzaamheidswaarde heeft.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schuur
location_on Monumenten Kaart rond Oud Vossemeer

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt