Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woning, een bouwlaag hoog met kap, met een symmetrische rode bakstenen lijstgevel met gele bakstenen strekken boven de gevelopeningen in Scherpenisse

Lenteplein 2
4694 CT, Scherpenisse (Gemeente Tholen)
Zeeland
Bouwjaar: 1883 (jaartal)
Publicatie: 19960116
Rijksmonument ID: 496007
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woning, een bouwlaag hoog met kap, met een symmetrische rode bakstenen lijstgevel met gele bakstenen strekken boven de gevelopeningen

Omschrijving

Woning, een bouwlaag hoog met kap, met een symmetrische rode bakstenen lijstgevel met gele bakstenen strekken boven de gevelopeningen, gepleisterde plint en raamdorpels; rozetankers, houten 2x3 ruits schuiframen en een houten voordeur met een klassieke omlijsting, glas-in-lood bovenramen. In de voorgevel een gedenksteen met bouwjaar 1883. Twee schuifvensters in de zijgevel. Zadeldak tussen topgevels, gedekt met rode tuile du nord. Aan de achterzijde bevindt zich de aangebouwde keuken/keet, eveneens uit rode baksteen, voorzien van schuiframen en een zadeldak gedekt met gesmoorde platte friese pannen. Deze aanbouw werd in 1935 door een muurwerk van gele baksteen met de woning verbonden.

In het interieur van de woning zijn diverse originele onderdelen aanwezig, zoals ondermeer een houten kastenwand in de rechter voorkamer met daarachter een opkamer; in de kelder gewelfjes met stalen gebint.

Waardering

De woning is van belang als hoofdonderdeel van het boerderij-complex. De woning is een goed voorbeeld van een sobere, traditionele woning met neo-classicistische details en als zodanig van architectuurhistorische waarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woning, een bouwlaag hoog met kap, met …
location_on Monumenten Kaart rond Scherpenisse

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt