Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Nijenhuis: oostelijk bouwhuis in Wijhe

'T Nijenhuis 10
8131 RD, Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Overijssel
Bouwjaar: 1694
Publicatie: 19951019
Rijksmonument ID: 492707

Omschrijving van Nijenhuis: oostelijk bouwhuis

OOSTELIJK BOUWHUIS: rode bakstenen bouwhuis op langwerpig rechthoekige grondslag, onder met grijze Oud-hollandse pannen gedekt schilddak. Aan de nokeinden van het dak een vierkante rode bakstenen schoorsteen en iets ten zuiden van het midden tegen de nok op het oostelijke dakschild een rechthoekige rode bakstenen schoorsteen. Het bouwhuis sluit de voorplein aan de oostzijde af en rijst aan de noordzijde direct uit de gracht op.

Centraal aan de voor(west-)zijde de oorspronkelijke inrijpoort van het in 1976 tot tentoonstellingsruimte heringerichte bouwhuis, bestaande uit een getoogde dubbele deur onder een zandstenen gebosseerde latei.

Aan weerszijden van de poort drie kloostervensters met zandstenen boven-, tussen- en onderdorpels en meerruitsvensters, met luiken voor de onderste helft van de vensters. Aan weerszijden van deze venster-reeks een deur met meerruitsbovenlicht, zandstenen bovendorpel en latei. In het kalf van de linker deur het gedeelde wapen van Van Ittersum- Bentinck met het jaartal 1694. Op de as van deze twee deuren en de dubbele poortdeur een meerruits-dakapel met luik (oorspronkelijk hooiluik) en tympaanbekroning. Deze gevel wordt aan weerszijden afgesloten door een kloostervenster als hierboven beschreven, zij het dat de onderste venster helft blind is uitgevoerd en de ruitssindeling geschilderd is.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Nijenhuis: oostelijk bouwhuis
location_on Monumenten Kaart rond Wijhe

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!