Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Utilitair bijgebouw in Amsterdam

Stadhouderskade 1
1054 ES, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1921-1923
Architect: P.L. Marnette
Publicatie: 19951019
Rijksmonument ID: 491994
Type: Overig

Omschrijving van Utilitair bijgebouw

Omschrijving

Noordwestelijk van het voormalige hoofdgebouw van de Gemeentetram opgetrokken UTILITAIR BIJGEBOUW, bestaande uit deels geschakelde bouwvormen onder plat dak en in oorsprong met gescheiden ruimtes voor portiersloge, toiletgebouwtje, fietsenstalling, transformatorhuisje, lichtkoker en urinoir. Het deel met de portiersloge met afgeronde hoek op het NW en absidiaal interieur heeft een brede houten geprofileerde gootlijst, aan beide zijden van de ZW-hoek een venster en overhoeks houten beschot. Aan de binnenterrein-zijde een toegangsdeur met links venster met drie ramen. Aan de straatzijde een zesruits venster met houten dorpels en kalf en driezijdig uitgewerkte linkerstijl bij het kozijn. De portiersloge is door middel van een bovenaan decoratief afgesloten muur met dubbel openslaand hek verbonden met de utilitaire ruimten aan de waterzijde.

Hiervan is de rijwielstalling met open zijde naar het binnenterrein gericht en voorzien van brede, smalle en gelede vensters boven een houten latei, houten geprofileerde gootlijst, lantaarn met melkglas en decoratie op de ZW-hoek in Amsterdamse Schooltrant.

Het toiletgedeelte heeft de toegangsdeur aan de noordzijde, en voorts een bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling, een serie van vijf vensters met horizontale roedenverdeling, aan de westzijde een zijdeur (in oorsprong niet dichtgemaakt). Het deel met transformatorhuisje bevat deuren met GEB-logo. Het deel met urinoir is in oorsprong voorzien van een open toegang onder halfronde boog.

Waardering In Amsterdamse Schooltrant uitgevoerd utiliair bijgebouw met bijheorende hekwerken bij het voormalig hoofdkantoor van de Gemeentetram van belang als complex-onderdeel wegens architectuur- en typologische waarde.

Tags: losse objecten, ed.,toiletgebouw,straatmeubilair,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Utilitair bijgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt