Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Rectoraatskerk van de H.Catharina in Lemiers

Lemiers-Rijksweg 83
6295 AL, Lemiers (Gemeente Vaals)
Limburg
Bouwjaar: 1895-1896
Publicatie: 19960115
Rijksmonument ID: 491845
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Rectoraatskerk van de H.Catharina

Inleiding

RECTORAATSKERK VAN DE H.CATHERINA EN LUCIA, 1895-1896. Gebouwd in neo-romaanse stijl naar een ontwerp van de Roermondse architect J. Jorna. De kerk is gesitueerd aan de rijksweg Vaals-Maastricht.

Omschrijving

Kruiskerk met driebeukig basilicaal schip, dwarspand en koor, tweelingtorens aan weerszijden van de westgevel. De kerk heeft relatief kleinschalige proporties. Zadeldaken op het schip en de kruisarmen, lessenaarsdaken op de zijbeuken, torenspitsen met leien in Maasdekking; dakkapellen en bakgoten.

Bakstenen optrek met rood geglazuurde bakstenen lisenen, rondboogfriezen, vensterlijsten. Het schip is voorzien van zich verjongende steunberen en bloktanddecoraties. Tussen de tweelingtorens een uitgebouwd portaal met trapsgewijs uitgemetselde rondboog, waarin een rechthoekige dubbele houten deur met smeedijzeren beslag in rondboogvormige lijst. In het vulstuk een gebeeldhouwd familiewapen en het opschrift: "Auxiliis Pii Baronis Von Thimus Locupletibus Aedificator". Gekoppelde rondboogvensters, galmgaten en nissen met tussenkolommen in rondboogvormige lijsten. Ronde roosvensters met natuurstenen traceringen.

Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 14de eeuw, diam. 59 cm.

Sober, op onderdelen vernieuwd INTERIEUR met kruisgewelven, waarin onder meer de drie gebrandschilderde neo-gotische ramen, geschonken door de familie Schl├╝per-Jobses, van belang zijn.

Waardering

De rectoraatskerk van Lemiers is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en vanwege de maatvoering een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling.

De kerk is vanwege de bouwstijl, als bijzonder specimen van het oeuvre van de Roermondse architect Jorna, de esthetische kwaliteiten, de vormgeving, het materiaalgebruik en de ornamentiek van regionaal architectuurhistorisch belang. De kerk is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van Lemiers en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de gemeente Vaals. Het bouwwerk beschikt over architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de dorpse omgeving. Tenslotte is de kerk typologisch zeldzaam te noemen.

Tags: kerkelijke gebouwen,parochiekerk,kerk en kerkonderdeel,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Rectoraatskerk van de H.Catharina
location_on Monumenten Kaart rond Lemiers

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!