Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

't Keerhoes in Cadier En Keer

Limburgerstraat 78
6267 CG, Cadier En Keer (Gemeente Eijsden Margraten)
Limburg
Bouwjaar: 1878
Publicatie: 19951030
Rijksmonument ID: 491748
Type: Gebouw

Omschrijving van 't Keerhoes

Inleiding

In een Traditioneel-ambachtelijke stijl in 1878 gebouwd GEMEENTEHUIS. De aanbouw aan de rechterzijgevel, te weten de entree, en de aanbouw aan de achtergevel van een zaal, zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het voormalige gemeentehuis heeft een T-vormige plattegrond, telt twee bouwlagen onder zadeldaken met vliespannen. Het pand bestaat uit twee dwars op elkaar staande vleugels. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, mergel en natuursteen. Baksteen plint. Decoratieve vormgeving van de hoeken in een rustica patroon. Houten segmentboogvormige gelede vensters. Houten segmentboogvormige deur. Groot rond venster in de zuidgevel. Boogvormige decoraties boven de vensters in de tweede bouwlaag. Vensters en deur hebben gemetselde rollagen en natuurstenen dorpels. In topgevel frontgevel twee ronde dichtgemetselde venstertjes. Horizontale stucbanden en verticale lisenen. Smeedijzeren windvaan. Twee gietijzeren muurankers in de frontgevel. Gevelsteen met het opschrift "Gemeente Cadier en Keer 1878". Mergel nokversiering. Mergel consoles onder de dakrand.

Waardering

Het voormalige gemeentehuis van Cadier en Keer is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke ontwikkeling en tevens een typologische ontwikkeling. Het voormalige gemeentehuis bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde en is van belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het voormalige gemeentehuis is tenslotte van algemeen belang op grond van de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de zeldzaamheid.

Tags: openbare gebouwen,gemeentehuis,bestuursgebouw en onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar 't Keerhoes
location_on Monumenten Kaart rond Cadier En Keer

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt