Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Warenhuis, in oorsprong gebouwd voor Vroom & Dreesmann in expressionistische stijl in Den Haag

Spui 3
2511 BL, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1928 1928 1928
Architect: J. Kuijt Kuijt, Jan J. Kuijt
Publicatie: 19950424
Rijksmonument ID: 487567
Type: Gebouw

Omschrijving van Warenhuis, in oorsprong gebouwd voor Vroom & Dreesmann in expressionistische stijl

Inleiding

WARENHUIS, in oorsprong gebouwd voor Vroom & Dreesman in expressionistische stijl in 1928 naar het ontwerp van de architect J. Kuyt.

N.B. De bescherming beperkt zich uitsluitend tot de voorgevel.

Omschrijving

Voorzijde van een warenhuisgebouw; de grotendeels bakstenen gevel is bij de parterre bekleed met een naar voren springend gevelvlak dat boven de parterre door muurdammen in zeven traveeen is verdeeld, waarin smalle, hoge vensters (in oorsprong met stalen kozijnen). Boven deze raampartij is een zware, natuurstenen latei, gedragen door gebeeldhouwde consoles. Hierboven een verdieping met zes vensters waarin driedelige (in oorsprong stalen) kozijnen. Het terugliggende rechter gedeelte van de gevel, gemarkeerd door afgeronde hoeken in het metselwerk, bezit in de parterre een paraboolvormige toegangspoort in natuurstenen omlijsting en daarboven een verticale reeks liggende vensters van het trap- penhuis. Aan de bovenzijde wordt dit bouwdeel bekroond door zwaar, natuurstenen lijstwerk. Met de terugliggende dakverdie- ping en het vooruitspringende, lagere geveldeel vormt deze rechter hoekpartij een plastisch geheel. De parterre bevat voorts teruggerooide brede etalageruiten met ingang in het midden en links een verdiepte, rechthoekige inrijpoort.

Waardering

Het warenhuis is wat betreft de voorzijde van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde, als voorbeeld van door de Amsterdamse School beinvloede expressionistische architectuur uit de jaren twintig van de twintigste eeuw en als voorbeeld van geavanceerdewarenhuisarchitectuur uit de genoemde periode.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkelmagazijn,winkel,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Warenhuis, in oorsprong gebouwd voor Vr…
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!