Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalig hotel Willems in Groningen

Herestraat 52i
9711 LK, Groningen (Gemeente Groningen)
Groningen
Bouwjaar: 1892
Architect: P.M.A. Huurman Huurman 1892 P.M.A. Huurman
Publicatie: 19950630
Rijksmonument ID: 485785
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Voormalig hotel Willems

Inleiding

HOTEL, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Herestraat, gebouwd in 1892 in opdracht van J.H. Willems naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in een eclectische bouwstijl. De begane grond van het jarenlang als hotel in gebruik geweest zijnde gebouw is thans in gebruik als winkelpand en de verdiepingen en aanbouw aan de achterzijde als wooneenheden, waartoe het gebouw inwendig geheel is aangepast. De balkons op de eerste verdieping zijn vernieuwd. Ondanks deze wijzigingen heeft het gebouw zijn monumentale karakter behouden.

Omschrijving

Het boven zijn omgeving uitstekende gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen en een mezzanine-verdieping die bekroond wordt door een attiek/balustrade. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst met besneden consoles, die een geprofileerde bakgoot dragen. De voorgevel is zeven raamtraveeën breed en symmetrisch van opzet. De begane grond wordt geheel in beslag genomen door twee aaneensluitende moderne winkelpuien. Het gevelwerk is geheel gestuct en van schijnvoegen voorzien. Alle vensters zijn rechtgesloten en zijn in het pleisterwerk voorzien van streksuggesties. De iets risalerende tweede en zesde travee, met op de eerste verdieping openslaande balkondeuren, zijn voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk en bekronende decoraties. De eerste en tweede verdieping worden gescheiden door een cordonlijst die de horizontaliteit benadrukt. Het gebouw wordt bekroond door een forse balustrade/attiek met penanten en balusters.

Waardering

HOTEL, thans in gebruik als winkelpand met wooneenheden, gebouwd in 1892 naar ontwerp van architect P.M.A. Huurman in een monumentale, eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege zijn monumentaliteit en de architectonische kwaliteit van het ontwerp die tot uitdrukking komt in de fraaie eclectische vormgeving van de voorgevel. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de oostelijke gevelwand van de Herestraat in Groningen.

Tags: horeca-instellingen,hotel,horeca,sport,recreatie, horeca ed

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalig hotel Willems
location_on Monumenten Kaart rond Groningen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!