Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Cellengebouw 1 Voorm. cellengebouw (Rode Pannen) in Veenhuizen

Rode Pannen
Oude Gracht 30
9341 AB, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1860 1889 (verb.) 1939-'40 (uitbr.)
Architect: A.C. Pierson W.C. Metzelaar (1889) Pierson 1860 A.C. Pierson W.C. Metzelaar (1889)
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 478495
Type: Gebouw

Omschrijving van Cellengebouw 1 Voorm. cellengebouw (Rode Pannen)

Inleiding

CELLENGEBOUW in 1860 gebouwd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en ontworpen volgens de principes van A.C. Pierson (ingenieur voor de gevangenisbouw ter ondersteuning van de Provinciale hoofdingenieur van Waterstaat). In 1889 werd in opdracht van het Ministerie van Justitie een verbouwing van het cellengebouw gerealiseerd. Daarbij werd een dienstwoning van het type II (of oud IV) gebouwd. Ontwerper was W.C. Metzelaar. Tegenwoordig is het oude cellengebouw in gebruik als magazijn van de gestichtswacht. De woning Oude Gracht 32 is ingericht als kantoor voor het aangrenzende cellengebouw uit 1939-1940.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen, een bouwlaag tellend gebouw op een rechthoekige plattegrond. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren; eenvoudige goot op klossen (deels gietijzer). In de oostelijke zijgevel een dubbele deur met gebogen bovendorpel; ernaast een 20-ruits ijzeren venster; de overige zijgevels uitgerust met 10-ruits ramen met gebogen bovendorpel en ijzeren vensterbanken.

Waardering

Cellengebouw van cultuurhistorisch, typologisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang alsook van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen.

Tags: openbare gebouwen,cellencomplex,gerechtsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Cellengebouw 1 Voorm. cellengebouw (Rod…
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt