Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Leprozenhuis Voorm. leprozenhuis in Veenhuizen

Leprozenhuis
Meidoornlaan 40
9340 AA, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1867
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 478479
Type: Gebouw

Omschrijving van Leprozenhuis Voorm. leprozenhuis

Inleiding

LEPROZENHUIS gebouwd in 1867 in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor de verpleging van lepra-patienten. In opdracht van het Ministerie van Justitie werd het gebouw in 1923 ingericht als Gereformeerde Kerk en later als Denpendance van het Verenigingsgebouw. Het interieur is niet meer beschermenswaardig. Het in de nabijheid van het Hospitaal Vertrouw op God gelegen gebouw heeft een eigen oprijlaan vanaf de Meidoornlaan met klinkerbestrating en laanbeplanting.

Omschrijving

Op een ruim eigen terrein gelegen gebouw met langwerpige plattegrond en haakse uitbreiding aan de noordzijde. Het geheel is uit gepleisterde baksteen opgetrokken in een sobere en traditioneel aandoende stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren; goot op klossen. De gevelopbouw met plint, schijnvoegen in pleisterwerk, enkele 6-ruits schuiframen en overwegend ronboogvensters met gietijzeren roedenverdeling. Westelijke gevel met opgeklampte dubbele deur, waarboven rondboogvenster. Voorgevel aan oostelijke zijde met gepaneelde deur met 2-ruits bovenlicht; dicht gemetseld rondvenster in topgevel. Aan noordelijke zijde aanleunende schoorsteen en uitbreiding in bijpassende vormgeving.

Waardering

Leprozenhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als (voormalig) functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. Uniek en in hoofdlijnen gaaf.

Tags: openbare gebouwen,gezondheidszorg,cult.,gezondh., wetenschap

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Leprozenhuis Voorm. leprozenhuis
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!