Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazerne van de Marechaussee in Veenhuizen

Hospitaallaan 1
9341 AE, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1886 1902 (verb.)
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1893 W.C. Metzelaar
Publicatie: 19950214
Rijksmonument ID: 478445
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Kazerne van de Marechaussee

Inleiding

Gebouw opgericht als KAZERNE voor de Koninklijke Marachausee in 1886 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van W.C. Metzelaar. Boven de toegangsdeur zit een sluitsteen met de initialen van Metzelaar en de jaartallen 1886 en 1902. Laatstgenoemd jaartal duidt vermoedelijk op interne aanpassingen van het gebouw als barak voor besmettelijke ziekten. Enkele latere verbouwingen betreffen het interieur en wijzigingen in de noordelijke zijgevel en de aanbouw aan de westelijke achtergevel. Deze ingrepen vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Sober en functioneel vormgegeven gebouw met aandacht voor ambachtelijke details. Het op een hoek gelegen gebouw met een rechthoekige plattegrond en twee bouwlagen is opgetrokken in baksteen en wordt gedekt door een royaal zadeldak met pannen. Windveren en eenvoudig geprofileerde goot. Gevels geleed door grote 12-ruits schuiframen met ontlastingsboog, smeedijzeren sierankers. Even vooruitspringende ingangspartij met rondboog-bovenlicht met lamp; sluitsteen met initialen en jaartallen. Topgevels met zolderluik eveneens met rondboog-bovenlicht.

Waardering

Kazernegebouw van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als (eertijds) functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Gaaf.

Tags: openbare gebouwen,kazerne,militair verblijfsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazerne van de Marechaussee
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt