Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dubbele boerderij in ambachtelijke stijl in Zweeloo

Kruisstraat 23
7851 AE, Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Drenthe
Bouwjaar: vroege 18e eeuw (in oorsprong) 1850-1900 (gevels) 1710 vroege 18e eeuw (in oorsprong) 1850-1900 (gevels)
Publicatie: 19940727
Rijksmonument ID: 478148
Type: Boerderij

Omschrijving van Dubbele boerderij in ambachtelijke stijl

DUBBELE BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijke stijl en in oorsprong vroeg 18e-eeuws maar sindsdien aangepast en met een detaillering van de gevels die in hoofdlijnen dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw.

Omschrijving

Dubbele boerderij bestaande uit twee tegen elkaar aangelegen woonhuis met aan weerskanten een aangebouwd bedrijfsgedeelte. De boerderij is in baksteen opgetrokken met een constructie van ankerbalkgebinten en wordt gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok; deels met pannen onderlangs; schoorsteen in de nok. Het woonhuis heeft aan de straatzijde vier getoogde 6-ruits schuiframen met een rollaag afgedekt met gele friese steen; staafankers; deur met bovenlicht. Rechts van het woonhuis het bedrijfsgedeelte van Kruisstraat 23 bestaande uit een baander met loopdeur en aan weerskanten een gietijzeren rondboogvenster. De westelijke zijgevel is deels aangepast. De achtergevel van Kruisstraat 23 heeft onder meer een kelderraam met diefijzers en een klein 4-ruits raam voor de opkamer. De noordelijke schuurgevel van Kruisstraat 25 heeft getoogde gietijzeren 6-ruits stalramen en mestdeuren. De achtergevel heeft een getoogde baander met loopdeur met aan weerskanten een gietijzeren rondboogvenster; rechts hiervan twee staldeuren; scheef boven de baander is een hooiluik geplaatst.

Waardering

Dubbele boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de ontwikkeling in het agrarisch bedrijf en de typologische aanpassing van de bedrijfsbebouwing; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en de zeldzaamheid. Daarnaast is het gebouw van stedebouwkundig belang vanwege de belangrijke uitstraling naar de omgeving.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dubbele boerderij in ambachtelijke stijl
location_on Monumenten Kaart rond Zweeloo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!