Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Smederij in Zweeloo

De Wheem 2
7851 TA, Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Drenthe
Bouwjaar: 1920 ca. 1930 (uitbr.)
Publicatie: 19940727
Rijksmonument ID: 478012

Omschrijving van Smederij

Inleiding

SMEDERIJ in hoofdvorm daterend uit 1920. In dat jaar werd in opdracht van H. Masseling te Zweeloo een oudere smederij vervangen, welk werk werd uitgevoerd door G. Wessels (Zweeloo) en G. Voors (Benneveld). Rond 1930 is aan de achterzijde een uitbreiding met wolfseind gerealiseerd. De smederij is nog steeds in bedrijf.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerd verdiepingloos bedrijfsgebouw, in baksteen opgetrokken en gedekt door een aan achterzijde afgewolfd zadeldak bedekt met golfplaten; schoorsteen in de nok. De westelijke zijgevel heeft 18-ruits gietijzeren ramen; getoogd en afgedekt door een rollaag; de zuidelijke topgevel heeft een roldeur met aan weerskanten een getoogd 11-ruits gietijzeren raam en twee getoogde gietijzeren zolderramen. De westelijke zijgevel heeft twee 11-ruits getoogde en een rondboogvenster in gietijzer. Daarnaast een deur en een wagendeur alsmede een kleine aanbouw. Waardering

Smederij van cultuurhistorisch belang vanwege de specifieke functie en de ontwikkeling van de agrarische nederzetting; van architectuurhistorisch belang vanwege het materiaalgebruik en de functie; en van stedebouwkundig belang vanwege de zeer kenmerkende ligging binnen de in structureel opzicht gave omgeving.

Tags: gebouwen, woonhuizen,smederij,nijverheid,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Smederij
location_on Monumenten Kaart rond Zweeloo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!