Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Poortgebouw strafgevangenis Scheveningen in Den Haag

Pompstationsweg 14
2597 JW, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1886 1886 1886
Architect: Johan Metzelaar Metzelaar, Johan Johan Metzelaar
Publicatie: 19941018
Rijksmonument ID: 477031
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Poortgebouw strafgevangenis Scheveningen

Inleiding

Poortgebouw uit circa 1886 gebouwd in neo-renaissance stijl voor de strafgevangenis in Scheveningen door J.F. Metzelaar, bouwmeester voor gerechtsgebouwen en gevangenissen van het departement van Justitie. Het poortgebouw is een kopie van dat van de koepelgevangenis van Breda, door J.F. Metzelaar in 1886 ontworpen.

Omschrijving

Het in baksteen opgetrokken poortgebouw bezit een in hardsteen gebosseerde doorgang, die wordt geflankeerd door zware, taps toelopende torens. De torens hebben een met rustica beklede sokkel, hardstenen banden en hoekblokken en op consoles uitkragende weergangen met kantelen. Onder de kantelen is een geprofileerde hardstenen lijst aangebracht. De linkertoren bezit een deur aan de voorzijde en een vierruits venster met tralies aan de zijkant. De rechtertoren bezit aan de voorzijde een identiek venster. Deur en vensters worden omlijst door hardsteen en bekroond door een hanekam met rustica. Voorts zijn de torens voorzien van deels met hardsteen omlijste spleetlichten en schietgaten onder de weergangen.

Boven de poort zijn eveneens kantelen waaronder een hardstenen lijst en een gebeeldhouwd wapenschild met de Nederlandse leeuw is aangebracht.

Waardering

Poortgebouw van architectuurhistorisch en typologisch belang als zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een op een middeleeuwsekasteelpoort geinspireerd ontwerp in neo-renaissance stijl. Hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering zijn gaaf bewaard. Tevens van cultuurhistorische betekenis als monumentaal onderdeel van het rond ca. 1886 gebouwde en in 1908-1911 door de architect W.C. Metzelaar uitgebreide gevangeniscomplex.

Tags: openbare gebouwen,gerechtsgebouw,bestuur,recht., overh.geb.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Poortgebouw strafgevangenis Scheveningen
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!