Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl in Den Haag

Gentsestraat 80
2587 HX, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885
Publicatie: 19941018
Rijksmonument ID: 477028
Type: Woonhuis

Omschrijving van Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl

Inleiding

Helft van een vrijstaande dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 78), uit ca. 1885 gebouwd in neo-renaissance stijl en deel uitmakend van het Belgisch Park.

Omschrijving

Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit souterrain en twee bouwlagen onder een met shingles gedekte samengestelde kap. Het souterrain is gepleisterd; voor het overige zijn de gevels van baksteen met witte speklagen en gepleisterde cordonlijsten tussen de bouwlagen. De linkeras van de voorgevel is als risaliet behandeld en wordt beëindigd door een forse steekkap met gesnedendaklijst in chaletstijl. De geveltop is voorzien van houten briefpanelen. Tegen de eerste bouwlaag is een veranda op gepleisterde pijlers gesitueerd, voorzien van een houten balustrade. Het balkon hierboven, eveneens met houten balustrade, rust op houten pijlers waartussen gebogen lijsten zijn aangebracht. Rechts van de veranda is de ingang - een paneeldeur met diamantkoppen - gesitueerd, die bereikbaar is via een trap met hardstenen treden en een ijzeren leuning. Onder de veranda biedt een tweede trap toegang tot het souterrain. De vensters van uiteenlopende vormen worden bekroond door geblokte strekken en bezitten siermetselwerk in de boogvelden.

De zijgevel bevat willekeurig geplaatste kleine vensters in honingraatvorm. Het dak is aan deze kant voorzien van een dakkapel met een driehoekig houten fronton in chaletstijl.

Het linkerdeel van de achtergevel is als forse risaliet behandeld. Rechts daarvan bevindt zich op de eerste bouwlaag een serre met glas-in-lood bovenlichten en op de tweede een veranda. Beide bezitten een gesneden sierlijst langs de bovenrand.

De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hek op een gepleisterde bakstenen voet, met gemetselde hekpijlers.

Waardering

Pand van architectuurhistorische waarde als karakteristiek voor- beeld van de neo-renaissance bouwstijl waarin elementen van de chaletstijl zijn verwerkt; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van een dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 78) heeft de villa tevens ensemblewaarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Helft van een vrijstaande dubbele villa…
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!