Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Rechterdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen in Den Haag

Belgischeplein 32
2587 AS, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1886 1886 1886
Architect: Th. Coppieters Coppieters, Th. Th. Coppieters
Publicatie: 19941018
Rijksmonument ID: 477025
Type: Woonhuis

Omschrijving van Rechterdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen

Inleiding

Rechterdeel van vrijstaand pand uit 1886 bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen, gebouwd door architect Th. Coppieters in eclectische bouwstijl met elementen typerend voor de laat 19e-eeuwse badplaats-architectuur. Het bouwblok maakt deel uit van het Belgisch Park en is gelegen aan het Belgischeplein 31/32 en 33/34.

Omschrijving

Pand op rechthoekige plattegrond, bestaande uit souterrain en twee bouwlagen onder een met shingles gedekt afgeknot schilddak, drie vensterassen breed. De bakstenen voorgevel bezit gepleisterde speklagen en geblokte strekken boven de vensters. De hoek wordt gemarkeerd door een geblokte hoekliseen. Op beide bouwlagen bevindt zich over de volle breedte een houten veranda, voorzien van opengewerkte houten balustrades, pilaren en korbelen met gesneden versieringen. Dergelijke open veranda's zijn kenmerkend voor de laat 19e-eeuwse bouwwijze in de badplaats Scheveningen. De veranda op de eerste bouwlaag rust op gepleisterde pijlers. Toegang tot de veranda biedt een natuurstenen trap met ijzeren leuningen. De beide voordeuren zijn voorzien van panelen en bevinden zich in een inpandig portiek. De vensters bezitten T-vormige ramen en zijn deels als stolpraam en deels als schuifraam uitgevoerd. De rechterzijgevel is gepleisterd met ingekraste groeven. De middenas is als risaliet behandeld. Tegen de achtergevel zijn op beide bouwlagen serres aangebouwd. Geprofileerde lijsten scheiden de bouwlagen van zij- en achtergevel.

De tuin wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren hek.

Waardering

Pand van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van eclectische vormgeving met elementen typerend voor de laat 19e-eeuwse badplaats-architectuur; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn goed bewaard. Als onderdeel van een dubbel pand (tezamen met Belgischeplein 33/34) heeft het ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de stedebouwkundig belangrijke situering aan het Belgischeplein.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Rechterdeel van vrijstaand pand bestaan…
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!