Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Herenhuis in Den Haag

Bankastraat 130
2585 ET, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1888-89 1888 1888-89
Publicatie: 19940722
Rijksmonument ID: 475927
Type: Woonhuis

Omschrijving van Herenhuis

Inleiding

Herenhuis uit 1888-1889, gebouwd door de aannemers G. van der Vliet en J.F. van der Vliet in eclectische bouwstijl.

Het herenhuis vormt een symmetrische eenheid met het belendende pand Bankastraat 132. Tevens vormt het onderdeel van een lange reeks identieke herenhuizen, opklimmend tegen de helling van de Bankastraat in de richting van de Kerkhoflaan.

Omschrijving

Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door geprofileerde, gepleisterde cordonlijsten. De bakstenen lijstgevel is drie vensterassen breed, waarvan de rechter als risaliet is behandeld en bezit een hardstenen plint. Het souterrain is voorzien van een geblokte bepleistering met rustica-effect. De hoek van de gevel wordt gemarkeerd door een pilaster met verdiepte velden. Het risaliet vormt het twee assen brede middendeel van de beide als eenheid ontworpen huizen en bezit een geblokte bepleistering. De in het risaliet geplaatste ingangspartij heeft een deur met rijk gesneden panelen en siersmeedijzer, een deurkalf met diamantkopjes en een bovenlicht. De deur is bereikbaar via een hardstenen trapje met roosters.

Op de eerste en tweede bouwlaag bevinden zich schuifvensters en op de derde stolpramen. De schuifvensters bezitten T-kozijnen. De gekoppelde souterrainvensters zijn voorzien van gietijzeren roosters. Voor de stolpramen zijn gietijzeren raamhekjes geplaatst.

Het gekorniste hoofdgestel heeft een gepleisterd fries met rechthoekige panelen en een tandlijstje. De kroonlijst wordt gedragen door paarsgewijs geplaatste triglyfconsoles.

Waardering

Herenhuis van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van 19e-eeuwse eclectische woonhuisarchitectuur. Als onderdeel van een uniforme gevelwand heeft het pand tevens ensemblewaarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Herenhuis
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt