Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Mooi gelegen, het overgangsgebied tussen Friesland en Overijssel typerende, voormalige boerderij in Ijsselham

Ijsselhammerweg 4
8361 EW, Ijsselham (Gemeente Steenwijkerland)
Overijssel
Bouwjaar: 18e-19e eeuw
Publicatie: 19860604
Rijksmonument ID: 47044
Type: Boerderij

Omschrijving van Mooi gelegen, het overgangsgebied tussen Friesland en Overijssel typerende, voormalige boerderij

Mooi gelegen, het overgangsgebied tussen Friesland en Overijssel typerende, in aanleg 18e-eeuwse voormalige BOERDERIJ met, blijkens jaartalsteen, in 1878 vernieuwde voorgevel en begin 19e-eeuws bedrijfsgedeelte met dwarsdeel en centrale tasruimte.

Het gedeeltelijk onderkelderde in aanleg 18e-eeuwse woongedeelte driebeukig en gedekt door een met pannen belegd zadeldak; topschoorsteen; staafankers.

In de blijkens de jaartalsteen in 1878 vernieuwde voorgevel drie keldervensters met tralies, drie zesruitsschuiframen en twee zolderramen.

Het bedrijfsgedeelte in de vorm van een stolp met flauwe helling, daterend uit het begin van de 19e eeuw en gedekt door een rieten aan voorzijde afgewolfd schilddak met gesneden uileborden; vlechtingen; staafankers.

In de oorspronkelijk houten, doch rond 1860 versteende, buitenwanden, dwarsdeel- en staldeuren en -vensters, waaronder halfronde met gietijzeren tracering.

Te rechterzijde uitgebouwd een karnhoek onder rieten zadeldak; topschoorsteen, windveren, staafankers, zesruitsschuiframen, zolderlichten (inrichting tot keuken vond omstreeks 1900 plaats).

Inwendig dwarsdeel, centrale tasruimte en brede koestal met looppad aan achterzijde.

In aanleg 18e-eeuwse boerderij met in 1878 vernieuwde voorgevel en omstreeks 1900 tot keuken ingerichte uitgebouwde karnhoek en begin 19e-eeuws bedrijfsgedeelte met dwarsdeel en centrale tasruimte, van belang wegens de mooie ligging en de het overgangsgebied tussen Friesland en Overijssel typerende in- en uitwendige vormgeving.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Mooi gelegen, het overgangsgebied tusse…
location_on Monumenten Kaart rond Ijsselham

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!