Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Wilhelminaziekenhuis in Assen

Wilhelmina Ziekenhuis
Oosterhoutstraat 9
9401 NA, Assen (Gemeente Assen)
Drenthe
Bouwjaar: 1930
Architect: J. en Th. Stuivinga Stuivinga J en Th J. en Th. Stuivinga
Publicatie: 19940119
Rijksmonument ID: 469329
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Wilhelminaziekenhuis

Inleiding

Dit restant van het niet meer in gebruik zijnde Wilhelmina Ziekenhuis is een groot deel van het hoofdgebouw van de in 1930 gerealiseerde uitbreiding en verbouwing van het in 1910 gebouwde ZIEKENHUIS. De ontwerpers van het in opdracht van het bestuur der Vereeniging "Het Wilhelmina Ziekenhuis" gebouwde complex waren de bekende Zeister architecten J. en Th. Stuivinga, die dit overgebleven ziekenhuisgedeelte bouwden in een aan de Delftse School verwante traditionalistische stijl. Het resterende deel van het ziekenhuiscomplex staat anno 1992 achter een afrastering en is niet meer bereikbaar. De gevelopeningen zijn afgesloten met boardplaten.

Omschrijving.

Het voormalige ziekenhuisgebouw bestaat uit een in baksteen opgetrokken groter bouwdeel met en een kleiner bouwdeel zonder verdieping, beide onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met houten dakkapellen. De octogonale dakruiter die oorspronkelijk het hogere bouwdeel bekroonde is inmiddels verdwenen. Dit gedeelte heeft een zes-assig vooraanzicht met door Ionische kapitelen van Bentheimer zandsteen beƫindigde lisenen tussen rechtgesloten vensters onder strekken. Tussen de hogere vensters op de begane grond en de lagere verdiepingsvensters zijn reliefs van rode zandsteen met mensfiguren geplaatst. De entreepartij bestaat uit een vleugeldeur onder een op ronde kolommen op bakstenen muurtjes steunende luifel en een tweeruitsbovenlicht. Boven de entree staat een rood kruis binnen een cirkel van uitgemetselde baksteen. Het verdiepingloze rechter bouwdeel is drie traveeƫn breed en verschilt verder voornamelijk in hoogte van het hoofdvolume. De kopgevels zijn tuitgevels met bol op de schouders, rechtgesloten gevelopeningen en uitgemetselde deklijsten. De achtergevels van het gebouw zijn hoger opgaand met een extra bouwlaag onder plat die de lengte van de achterste dakschilden halveren.

Waardering

Het karakteristieke gebouw heeft enige architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van traditionalistische interbellumarchitectuur en is ook van belang voor de geschiedenis van de gezondheidszorg in Assen.

Tags: openbare gebouwen,ziekenhuis,gezondheidszorg,cult.,gezondh., wetenschap

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Wilhelminaziekenhuis
location_on Monumenten Kaart rond Assen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt