Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Jozefkerk, consistorie in Assen

Collardslaan 2a
9401 GZ, Assen (Gemeente Assen)
Drenthe
Bouwjaar: 1850-1900 1900 1850-1900
Publicatie: 19940119
Rijksmonument ID: 468958
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Jozefkerk, consistorie

Inleiding

De CONSISTORIE is in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd tegen de achtergevel van de uit 1848 daterende hervormde Jozefkerk (Rijksmonument, monumentnummer 8411) in een bouwstijl die verwant is aan de neo-classicistische vormgeving van de kerk; daarmee sluit het gebouw in visueel opzicht goed op het kerkgebouw aan. De consistorie is door middel van een tussenlid verbonden met een huis aan de Kerkstraat, dat mogelijk heeft gediend als pastorie of kosterswoning van de Jozefkerk.

Omschrijving.

De consistorie heeft een verdieping met entablement onder een met pannen gedekt schilddak. De drie traveeƫn brede voorgevel is voorzien van lisenen met kapiteeltjes, waartussen zich twee hogere rechtgesloten zesruits (parterre) en drie lagere, eveneens rechtgesloten vensters onder rollaag bevinden. De brede entreepartij met terugliggende dubbele deur met roedenverdeling onder betonnen luifeltje en tweeruitsbovenlicht met rollaag, zowel als een deel van de gevel erboven is niet oorspronkelijk en waarschijnlijk bij een verbouwing in 1936 gewijzigd. De gevels worden beƫindigd door een breed houten entablement met uitkragende kroonlijst. De vier traveeen tellende linker zijgevel heeft dezelfde lisenen en vensters als de voorgevel. Aan de achterzijde (Kerkstraat) is de gevelindeling van het pand op de verdieping identiek aan die van de voorgevel. De gevel is op de begane grond weggewerkt achter een detonerende, twintigste eeuwse aanbouw. Het interieur is volledig gemoderniseerd en niet vermeldenswaard.

Waardering

De in architectonisch opzicht aan het kerkgebouw aangepaste consistorie is van belang als onverbrekelijk daarmee verbonden bijgebouw en heeft derhalve grote ensemblewaarde. Het gebouw maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen.

Tags: kerkelijke gebouwen,consistorie,kerk en kerkonderdeel,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Jozefkerk, consistorie
location_on Monumenten Kaart rond Assen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt