Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Noorderbegraafplaats, grafmonument Van Bulderen in Assen

star star star star (1)
Kerkhofslaan
9400 AA, Assen (Gemeente Assen)
Drenthe
Bouwjaar: 1872
Publicatie: 19940119
Rijksmonument ID: 468941
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Noorderbegraafplaats, grafmonument Van Bulderen

Inleiding

GRAFMONUMENT, opgericht in 1872 voor de in dat jaar overleden Catharina Maria van Bulderen en de reeds in 1860 overleden Gerard Pieter Tetrode. Het monument ligt direct achter het grafmonument van de familie Brumsteede dat eveneens is beschermd, op het achterste noordelijke perk van de uit 1822 daterende Noorderbegraafplaats (die overigens niet van rijkswege wordt beschermd). Het gietijzeren monument is een product van de Asser IJzer- en Metaalgieterij en een van de meest opvallende ijzeren graftekens op deze begraafplaats.

Omschrijving. Het gietijzeren monument is samengesteld uit een vierkante piedestal met bredere voet en octogonale zuil, die staat op een door hekwerk omgeven hardstenen onderbouw met tot grafstenen verwerkte hellende vlakken van hardsteen. Het hekwerk bestaat uit gecanneleerde balusters met knopbekroning op de hoeken en neo-gotische hekken met maaswerk. De overlijdensdatum van Maria van Bulderen staat aan de voorkant van de piedestal aangegeven in een met profiellijst omrand paneel, de overlijdensdatum van Gerard Pieter Tetrode staat vermeld aan de achterzijde. De zijkanten zijn voorzien van spaarvelden, waarvan een is ingevuld met het restant van een lauwerkrans.

Waardering

Het grafmonument van de familie Van Bulderen is in de eerste plaats van cultuurhistorisch belang als typische uiting van de negentiende eeuwse grafcultuur in Nederland. Een dergelijke in ijzer uitgevoerd, rijk versierd en aan de bouwstijl van de tijd van ontstaan refererend grafmonument voor de betere stand is bovendien vrij schaars geworden, waardoor het zeldzaamheidswaarde heeft. Het is tevens van belang als onmisbaar onderdeel van de oude negentiende eeuwse aanleg van de Noorderbegraafplaats, waardoor ook de ensemblewaarde groot is. Het monument is tevens onderdeel van het beschermd stadsgezicht Assen.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Noorderbegraafplaats, grafmonument Van …
location_on Monumenten Kaart rond Assen

Recensies (1)
    Noorderbegraafplaats, grafmonument Van Bulderen Noorderbegraafplaats, grafmonument Van Bulderen
    Kerkhofslaan, Assen, Drenthe, NL
  • star star star star
    3
    Na het overlijden van Gerard Pieter Servatius op 17 juli 1860 kocht zijn weduwe Catharina Maria van Bulderen drie graven om een grafkelder te kunnen plaatsen. Daarop werd -waarschijnlijk in 1861- een groot gietijzeren monument geplaatst, waarop zijn naam werd aangebracht. Volgens de informatie van Meindert Stokroos van de toenmalige Rijksdienst Monumentenzorg, was op de balustrade nog een plaatje aanwezig waarop 's Gravenhage stond. De detaillering van de hekken zou ontleend zijn aan de voorbeelden uit de catalogus van de firma Enthoven in 's Gravenhage. Van het oorspronkelijke plaatje van de gieterij bleek als laatste letter nog een o aanwezig te zijn, afkomstig van Enthoven en Co. Daarmee is aanvullend bewijs geleverd, dat dit monument van Enthoven afkomstig is en niet van de Prins van Oranje, de andere Haagse ijzergieterij. Deze gegevens leiden naar het volgende conclusies: 1. Het is historisch veel beter om te spreken van het monument Servatius-Van Bulderen. 2. Het grafmonument werd in 1861opgericht en niet in 1872, toen de laatste persoon hier werd bijgezet. 3. Het gietijzeren monument, waarbij de familie zelf de verschillende onderdelen uit de catalogus kon uitzoeken, werd geleverd door de firma Enthoven & Co uit 's Gravenhage. De Asser IJzergieterij bestond in 1861 nog niet; deze werd pas in 1866 opgericht. 4. De achternaam Tetrode bij Gerard Pieter, is niet juist. Dit moet zijn Servatius. Daar past het jaartal 1860 bij. Omdat het met hem begonnen is, staat zijn naam dus aan de voor- en niet de achterzijde. Zijn weduwe, Catharina Maria van Bulderen overleed in 1872 en werd als laatste in dit familiegraf bijgezet. Haar naam staat aan de achterzijde van de grafzuil. Haar tweede echtgenoot Georg Maynard Tetrode (en geen Gerard Pieter), overleed in 1912. Hij werd vlakbij op een andere plaats begraven. 5. In 2021 is na een uitgebreide restauratie het monument op de begraafplaats herplaatst.
In de buurt