Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Art Nouveau-stijl in Coevorden

Van Heutszsingel 37
7741 ES, Coevorden (Gemeente Coevorden)
Drenthe
Bouwjaar: ca. 1910 1924 (uitbr.) 1910 ca. 1910 1924 (uitbr.)
Architect: mog. G. Wierenga H. Bennink (1924) Wierenga G mog. G. Wierenga H. Bennink (1924)
Publicatie: 19940119
Rijksmonument ID: 468606
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Inleiding

Het rond 1910 gebouwde WOONHUIS werd mogelijk door architect G. Wieringa ontworpen. Het woonhuis is een goed voorbeeld van Jugendstil-architectuur. De in 1924 uitgevoerde uitbreiding van de platte aanbouw is ontworpen door H. Benninck Jr.

Omschrijving.

Het evenwijdig aan de Van Heutszsingel in bepleisterde baksteen opgetrokken huis telt twee bouwlagen en heeft een expressief vormgegeven a-symmetrisch geplaatste hoektoren. Het woonhuis wordt gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak belegd met Tuile du Nord pannen. De a-symmetrische voorgevel heeft een ronde erker, opgetrokken in metselwerk en afgedekt door een koepelvormig dak; de markante gevelbeeindiging is accolade-vormig en heeft in de top een smeedijzeren sierelement. De hoektoren heeft sierlijk afgeschuinde hoeken die samenvallen met de expressieve Jugendstil-motieven in grijs pleisterwerk. De uitkragende daklijst gaat over in het koperkleurige koepeldak. Voor het overige zijn diverse vensters aangebracht met in grijs pleisterwerk aangedikte lateien. Oostzijde met een eenvoudige platte aanbouw met borstwering. Westzijde met serre.

Waardering

Van Heutszsingel 37 is van cultuurhistorisch belang vanwege de vernieuwende en weinig voorkomende vormgeving. Dat bepaald mede het architectuurhistorisch belang. Het is stilistisch een zeldzaam exemplaar in een nog gave vorm. Stedebouwkundig heeft het pand een belangrijke beeldbepalende waarde, tevens is het een essentieel onderdeel van het aan te wijzen beschermd stadsgezicht.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis in Art Nouveau-stijl
location_on Monumenten Kaart rond Coevorden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt