Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Winkel/woonhuis in Art Nouveau-stijl in Coevorden

Markt 15
7741 JM, Coevorden (Gemeente Coevorden)
Drenthe
Bouwjaar: 1903 1965 (onderpui)
Architect: Wieringa N.V. (1965) Wieringa 1965 Wieringa N.V. (1965)
Publicatie: 19940119
Rijksmonument ID: 468604
Type: Woonhuis

Omschrijving van Winkel/woonhuis in Art Nouveau-stijl

Inleiding

WINKEL/WOONHUIS gebouwd in 1903 in Art Nouveau-stijl. De buiten de bescherming vallende onderpui is in 1965 verbouwd in opdracht van Fa. J.G. Kramer naar ontwerp van Wieringa N.V. te Coevorden.

Omschrijving.

Het op de hoek van de Markt en de Kerkstraat gelegen pand bevat drie bouwlagen en een afgeplat schilddak met dakkapellen en pannen. Op de hoek een toren-achtige opbouw waaraan, onder een scheve hoek, een houten erker in Art Nouveau-stijl is bevestigd. De torenachtige opbouw bevat verder onder meer een uitkragend natuurstenen element; loggia; doorgetrokken gemetselde lisenen. De lange gevel aan de Kerkstraat heeft halverwege een topgevel met typische Art Nouveau-achtige boogvormen in licht geglazuurde steen. Voor het overige worden de gevels bepaald door vensters met eenvoudige Art Nouveau roedeverdeling, natuurstenen lateien en boogvelden met eenvoudig siermetselwerk; licht uitkragend fries onder de op klossen gedragen goot.

Waardering

Het pand Markt 15 is van stedebouwkundig belang vanwege de opmerkelijke hoekligging en de markante schaalvergroting in het centrum. Architectuurhistorisch is het pand van belang onder meer vanwege de toegepaste vormentaal en materialen. Het heeft mede daardoor een esthetische kwaliteit.

Tags: gebouwen, woonhuizen,werk-woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Winkel/woonhuis in Art Nouveau-stijl
location_on Monumenten Kaart rond Coevorden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!