Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Cradalis in Laren

star star star star (1)
Raboes 21
1251 AK, Laren (Gemeente Laren)
Noord Holland
Publicatie: 19860422
Rijksmonument ID: 46777
Type: Woonhuis

Omschrijving van Cradalis

VILLA "Cradalis": in 1928 naar ontwerp van de architecten F.H. Gerretsen en C. Wegerif, in opdracht van de cacao- en chocoladefabrikant D.J. van Houten Jr., in expressionistisch-antroposofische - derhalve in belangrijke mate op de gulden snede gebaseerde - architectuur gebouwd en met uitzondering van een gepleisterd gedeelte aan de achterzijde in schoon metselwerk opgetrokken woonhuis met verdieping onder met leien gedekt, uit vier-, vijf- en zeshoekige vlakken samengesteld schilddak met bovenop in het midden een door schoorstenen geflankeerde dakkapel en op een gekant-rechte ovale plattegrond (langgerekte achthoek met aan de voorzijde trapeziumvormig uitspringende geveleinden met inspringend middengedeelte; aan de achterzijde iets inspringend middengedeelte); aan de achterzijde ter weerszijden van het middengedeelte op de verdieping een gemetseld balcon; ten zuid-oosten van het woonhuis en door een muur ermee verbonden, een garage onder asymmetrisch, met leiden gedekt schilddak.

De gevels zijn voorzien van rechthoekige en asymmetrische vier- en vijfhoekige vensters, waarin stalen ramen met een veelal onregelmatige drie-, vier-, vijf- en zeshoekige vlakken vormende roedenverdeling, en van rechthoekige (voorzijde links; achterzijde verdieping), vijfhoekige (in muur tussen huis en garage) en zeshoekige (voor- en achterzijde en garage) deuropeningen en deuren; aan de voorzijde boven de fraai gevormde bronzen voordeur een in stijl ontworpen metalen lamp en een glazen afdak, en aan deze zijde tevens glas-in-lood ramen in de vensters van het trappenhuis en van de dakkapel (houten kozijnen); aan de achterzijde boven de deur in het midden en tussen de bovenzijden van de balcons eveneens een glazen afdak.

Inwendig heeft het huis op de begane grond en de verdieping, rondom een min of meer Y-vormige hal gegroepeerde vertrekken met een polygonale, in hoofdopzet doorgaans vijf- of zeshoekige plattegrond; het oorspronkelijke interieur met ondermeer in stijl uitgevoerde betimmeringen, plafonds, deuromlijstingen,trappen etc. is in belangrijke mate nog aanwezig. Onderhavig huis is vanwege het exterieur, de plattegronden en het interieur een fraai, zeer representatief en gaaf voorbeeld van de expressionistisch-antroposofische architectuur en van het werk van de architecten F.H. Gerretsen en C. Wegerif in het bijzonder en is als zodanig van algemeen belang wegens de architectuur- en cultuurhistorische waarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Cradalis
location_on Monumenten Kaart rond Laren

Recensies (1)
    Cradalis Cradalis
    Raboes 21, Laren, Noord Holland, NL
  • star star star star
    5
    In deze prachtige woning heeft mogelijk na omstreeks 1944 ene Wim gewoond. Ik heb zijn stokoude fotoboek uit 1929 gevonden Wie kent hem en kan hem met mij in contact brengen? E-mail Nico.van.Maanen@politie.nl