Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Winkel-woonhuis in Art Nouveau in Den Haag

Plaats 20
2513 AE, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1905 1905 1905
Architect: L. Simons Simons, Lodewijk L. Simons
Publicatie: 19931019
Rijksmonument ID: 459771
Type: Woonhuis

Omschrijving van Winkel-woonhuis in Art Nouveau

Inleiding.

Winkel-woonhuis in Art Nouveau uit 1905 gebouwd in opdracht van de kunsthandel Goupil. Het pand, dat is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing, is ontworpen door de architect L. Simons. De naam van de architect en het jaartal 1905 zijn aan de onderzijde van de rechter penant van de voorgevel ingehakt. Omschrijving.

Pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit parterre en twee verdiepingen onder een met leien gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de rooilijn langs de voorzijde. De rijke met natuursteen beklede voorgevel is vier vensterassen breed en wordt bekroond door een forse, eveneens in natuursteen uitgevoerde open balustrade. De rechteras bevat de enigszins uitstekende ingangspartij met balustrade boven de eerste verdieping. Rondom de vensters en in het fries bevinden zich rijke Art Nouveau decoraties met naturalistische bladmotieven. Op de verdiepingen zijn houten schuifvensters. De brede houten pui in het portiek van de ingangstravee bezit bovenlichten met kleine roedeverdeling. De houten paneeldeur rechts in deze ingangspui heeft gietijzeren sierroosters. Winkelpui met gepolijste, granieten zuilen waartussen de etalagevensters met bovenlichten voorzien van een kleine roedenverdeling. Boven de pui is een later toegevoegd tegeltableau met het opschrift "H. van Dooren & Cie" en drie wapenschilden van Amsterdam, Den Haag en Utrecht. In het interieur zijn onderdelen uit de bouwtijd bewaard gebleven; ondermeer plafondbalken met bewerkte sleutelstukken op de begane grond. Waardering.

Winkel-woonhuis van architectuurhistorisch belang als waardevol en zeldzaam voorbeeld van Art Nouveau. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkelwoning,werk-woonhuis,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Winkel-woonhuis in Art Nouveau
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!