Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Winkel met bovenwoningen in overgangsarchitectuur in Den Haag

star star star star (1)
Kneuterdijk 18a
2514 EN, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1906 1906 1906
Architect: J. Olthuis Olthuis, Jan J. Olthuis
Publicatie: 19931019
Rijksmonument ID: 459724
Type: Woonhuis

Omschrijving van Winkel met bovenwoningen in overgangsarchitectuur

Inleiding.

Als winkel met bovenwoningen gebouwd pand uit 1906, thans restaurant Garoeda, op de hoek van de Kneuterdijk en de Heulstraat, ontworpen door de architect J. Olthuis in overgangsarchitectuur. Omschrijving.

Pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit een kelder en drie bouwlagen onder een kapverdieping. De gevels zijn met witte verblendsteen bekleed. De gevel aan de Kneuterdijk telt twee, die aan de Heulstraat drie vensterassen. De hoektravee is afgeschuind en bezit op de verdiepingen een driezijdig uitgebouwde stenen erker. De verblendstenen gevels worden verlevendigd door hardstenen elementen, zoals vensterlateien, banden, blokken en gevelbekroningen. De hoge, ijzeren winkelpui, met in de linker travee de ingangspartij, rust op een natuurstenen plint en bezit grote glasvlakken. De vensters zijn in ijzer uitgevoerd. De erkeruitbouw tegen de afgeschuinde hoektravee draagt een balkon met gemetselde balustrade. Deze hoektravee en de beide eindtraveeen zijn hoger opgetrokken; de hoektravee wordt bekroond door hardstenen kantelen. In het met leien gedekte, omlopende, afgeknotte zadeldak bevinden zich houten dakkapellen met overstekende dakjes waarop pirons. Waardering.

Het pand is architectuurhistorisch van belang als een karakteristiek voorbeeld van de overgangsstijl, in dit geval sterk beinvloed door de Wiener Sezession. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. Een toegevoegde waarde ontleent het pand aan de markante stedebouwkundige situering op de hoek Kneuterdijk/Heulstraat.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkelwoning,werk-woonhuis,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Winkel met bovenwoningen in overgangsar…
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (1)
    Winkel met bovenwoningen in overgangsarchitectuur Winkel met bovenwoningen in overgangsarchitectuur
    Kneuterdijk 18a, Den Haag, Zuid Holland, NL
  • star star star star
    3
    de verkeerde foto geplaatst!!! Het is het hoekpand
In de buurt