Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

't Goude Hooft in Den Haag

Het Gouden Hooft
Hoogstraat 2
2513 AR, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1938 1938 1938
Publicatie: 19941018
Rijksmonument ID: 459717
Type: Gebouw

Omschrijving van 't Goude Hooft

Inleiding.

Restaurant "Het Goude Hooft" uit 1938 gebouwd naar ontwerp van architect F.A. Warners in de historiserende trant van de Delftse School. Het is een vergrote en enigszins aangepaste kopie van de herberg "Het Goude Hooft" die op deze plaats in 1660 werd gebouwd naar ontwerp van Pieter Post. Het pand markeert de hoek van de Grote Halstraat en de Hoogstraat. Omschrijving.

Het drie bouwlagen met kapverdieping hoge hoekpand is opgetrokken in handgevormde baksteen en telt aan de Grote Halstraat zes en aan de Hoogstraat vijf vensterassen. De voorgevel aan de Grote Halstraat bevat beneden een houten pui met bovenlicht waarin kleine roedenverdeling en glas-in-lood. Voor het overige bevatten de lijstgevels vensters met gebeitste houten kruiskozijnen, glas-in-lood en luiken. De beide vrijstaande gevels bezitten boven de kroonlijst elk een brede, attiekvormige dakkapel waarin vensters met bolkozijnen, bekroond door frontons met medaillons waarin een vergulde manskop en het opschrift " 't Goude Hooft 1660". In de voorgevel tussen de eerste en tweede verdieping vier gebeeldhouwde festoenen en sierankers. In de zijgevels jaartalankers: 1660 en 1938. De zijgevel aan de Hoogstraat bevat in de meest rechtse travee een natuurstenen poortje met getoogde deuromlijsting en fronton, gedragen door voluutconsoles. Het omlopende, met pannen gedekte schilddak wordt gemarkeerd door gemetselde hoekschoorstenen met windkappen. Tegen de gevel aan de zijde van de Grote Halstraat bevindt zich een tijdens de herbouw gerealiseerde houten serre in 17e-eeuwse trant. De vergulde koppen in de frontons en de gebeeldhouwde festoenen zijn afkomstig van het gesloopte 17e-eeuwse pand. Aan de linker zijde is bij de herbouw in 1938 een aanbouw in de trant van de Delftse School gerealiseerd, bestaande uit twee bouwlagen met een pannen zadeldak dat links aansluit tegen een puntgevel. De bakstenen gevel bezit smalle vensters met glas-in-lood, en een boogfries. Het in de historiserende, ambachtelijke stijl van de Delftse School uitgevoerde interieur is nog geheel intact, onder meer een houten cassettenplafond, balkenzolderingen, gebeeldhouwde sleutelstukken, wandschilderingen, balustrades en ijzeren smeedwerk. Waardering.

Pand van architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als uiting van de restauratie-opvattingen in de periode kort voor de Tweede Wereldoorlog, waarbij het eerlijk tonen van de materialen een belangrijk uitgangspunt was, maar anderzijds het gebruik van moderne constructiemethoden niet werd geschuwd. Hoofdvorm, detaillering en het materiaalgebruik zijn gaaf. Een toegevoegde waarde is de markante situering in het historische stadscentrum.

Tags: horeca-instellingen,restaurant,horeca,sport,recreatie, horeca ed

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar 't Goude Hooft
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt