Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voorgevel van voormalig Modehuis Schröder nu opgenomen in Haagsche Bluf in Den Haag

star star star star (1)
Dagelijkse Groenmarkt 26
2513 AL, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1906 1906 1906
Architect: L.A.H. de Wolf Wolf, de, L.A.H. L.A.H. de Wolf
Publicatie: 19931019
Rijksmonument ID: 459709
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Voorgevel van voormalig Modehuis Schröder nu opgenomen in Haagsche Bluf

Inleiding.

Voormalig winkelpand van de firma Schroder gebouwd in 1906 naar het ontwerp van architect L.A.H. de Wolf in de stijl van de Wiener Sezession. Het pand is opgenomen in de pleinwand met aaneengesloten bebouwing. NB. Sinds de verbouwing van het pand tot passage in de jaren zeventig, waarbij het interieur geheel werd gewijzigd, is alleen de voorgevel nog monumentwaardig. Omschrijving.

Het pand telt drie bouwlagen en een kapverdieping in het evenwijdig aan de straat lopende schilddak. De breedte bedraagt drie brede vensterassen, waarvan de rechter oorspronkelijk de ingang bevatte. In zijn authentieke toestand bezat het pand een ijzerconstructie, bekleed mat cement volgens het systeem Monier. De parterre werd oorspronkelijk in beslag genomen door etalages met bovenlichten, terwijl rechts de toegang was gesitueerd. De uit drie brede assen bestaande gevel heeft een constructie met ijzeren kolommen die met natuursteen zijn bekleed en wordt verticaal geleed door vier doorlopende, gecanneleerde pilasters met ter hoogte van het dak gebeeldhouwde maskerkoppen. De vensters in de verdiepingen bezitten houten kozijnen en roeden; de getoogde vensters van de zolderverdieping zijn elk door twee pilasters in drieën verdeeld en worden omgeven door beeldhouwwerk met plantaardige motieven. Boven de middenas bevindt zich ijzeren siersmeedwerk waarin oorspronkelijk de firmanaam was aangebracht. Het pand behoort tot de periode van ruim tien jaar waarin L. de Wolf een groot aantal panden bouwde in de stijl van de Weense Sezession, direct volgend op zijn studie aan de Akademie der Bildende Kunste in Wenen (1897-1899). Waardering.

Gevel typologisch en architectuurhistorisch van belang als zeldzaam voorbeeld van een glasgevel met ornamenten in natuursteen en smeedijzer in de stijl van de Wiener Sezession. Tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van L.A.H. de Wolf. Een toegevoegde waarde is de markante, beeldbepalende situering aan de Dagelijkse Groenmarkt.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkel,winkel,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voorgevel van voormalig Modehuis Schröd…
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (1)
    Voorgevel van voormalig Modehuis Schröder
nu opgenomen in Haagsche Bluf Voorgevel van voormalig Modehuis Schröder nu opgenomen in Haagsche Bluf
    Dagelijkse Groenmarkt 26, Den Haag, Zuid Holland, NL
  • star star star star
    1
    De foto betreft een replica van een gevel van een pand aan de Denneweg en betreft niet het beschreven pand.
In de buurt