Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vrijliggend en direct aan de straat grenzend Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in Den Haag

star star star star (1)
Bezuidenhoutseweg 30
2594 AV, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1917 1917 1917
Publicatie: 19930415
Rijksmonument ID: 452741
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Vrijliggend en direct aan de straat grenzend Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Inleiding.

Vrijliggend en direct aan de straat grenzend Ministerie van Landbouw, Nijverheid en Handel, gebouwd op complexe plattegrond door D.E.C. Knuttel in 1917 en geinspireerd op het Hollands Classicisme uit de 17e eeuw.

Omschrijving.

Het gebouw is in schoon metselwerk opgetrokken met een in rustica uitgevoerde parterre en telt vier bouwlagen onder met leien gedekte schilddaken. De overstekende kroonlijst met zware klossen geeft een duidelijke scheiding tussen gevel en kapverdieping.

De opzet van de voorgevel is symmetrisch. De gevelwand telt over alle bouwlagen, de zolderverdieping niet meegerekend, 21 vensterassen. Twee vooruitspringende hoerkrisalieten met drie vensterassen flankeren de vijf vensterassen brede middenrisaliet. In de schilden van de kapverdieping zijn dakkapellen opgenomen. Op elke hoek van een risaliet zijn geblokte lisenen aangebracht; bij de middenrisaliet ook aan weerszijde van de buitenste vensterassen.

Het type venster is het houten kruiskozijn m.u.v. die van de dakkappellen. Op de eerste verdieping zijn voor de vensters van de risalieten natuurstenen balustrades aangebracht. De dorpels, de posten, de monelen van de vensters, de hoeklisenen en de bekleding van de gevelwand op de begane grond waarin een rondboog als ingang is opgenomen, zijn in natuursteen uitgevoerd. Op de eerste verdieping, direct boven de ingang, staan op sokkels vier in natuursteen uitgevoerde beelden.

Het interieur is monumentaal ingericht en omvat onder meer decoratie's in de stijl van de Um-1800 Bewegung en op het Oosten geinspireerde ornamentiek.

Waardering.

Het Ministeriegebouw is cultuurhistorisch van waarde als uitdrukking van de landelijke, bestuurlijke ontwikkeling. Architectuurhistorisch is het waardevol als een goed bewaard gebleven voorbeeld van de representatieve overheidsarchitectuur uit deze periode.

Tags: openbare gebouwen,landsbestuursgebouw,bestuursgebouw en onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vrijliggend en direct aan de straat gre…
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (1)
    Vrijliggend en direct aan de straat grenzend Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Vrijliggend en direct aan de straat grenzend Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
    Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag, Zuid Holland, NL
  • star star star star
    5
    Het pand is recent gerenoveerd. De renovatie is middels een PPS constructie aan Facilicom gegund die het pand ook 30 jaar gaan exploiteren. Het werk is in opdracht van Breijer Bouw en Installaties uitgevoerd. Het werk is in opdracht van De Rijksgebouwendienst onder uitvoering van Facilicom met KAAN Architecten, Braaksma & Roos architecten uitgevoerd. Het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag stamt uit het begin van de 20e eeuw en is een Rijksmonument, het Ministerie van Economische Zaken was voor de renovatie hier gevestigd. Om een deel van de renovatiewerken te zien kunt u kijken op: https://ramseshertman.nl/portfolio/bezuidenhoutseweg-30-lambrisering-restauratie-historisch-interieur-lambrisering-eiken-betimmering/
In de buurt