Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Rhijngeest: historische tuin- en parkaanleg in Oegstgeest

Rhijngeesterstraatweg 9
2342 AN, Oegstgeest (Gemeente Oegstgeest)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1720 en 1840
Publicatie: 19921221
Rijksmonument ID: 451915

Omschrijving van Rhijngeest: historische tuin- en parkaanleg

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Van de 18e-eeuwse formele parkaanleg op Rhijngeest zijn nog enkele sporen bewaard gebleven. Aan de zuidzijde van het complex van het koetshuis annex koetsierswoning en paardestal de rechthoekige voormalige moestuin met moestuinmuur en tussen deze muur en het genoemde complex staan naast elkaar enkele geknotte linden, die uit deze tijd dateren evenals enkele linden aan de voor(oost-)zijde van het huis; deze linden werden omstreeks 1840, toen op Rhijngeest een park in landschapsstijl werd aangelegd, gespaard en vervullen in de compositie van de aanleg als solitairen een rol.

De aanleg in landschapsstijl op Rhijngeest bestaat aan de voorzijde van het huis uit een open ruimte met enkele solitairen (beuk, eik, plataan, linde), doorsneden door een oprit met slingerend verloop, die aan weerszijden wordt geflankeerd door bospartijen met beuk en eik en met heesters (hulst, taxus, rhododendrons). In de zuidelijke bospartij een kleine vijver in landschapsstijl. Aan de westzijde van het huis bevindt zich een grote vijver in landschapsstijl met vijverarmen met slingerend verloop, die een bospartij (eik, beuk, rhododendrons) met slingerpaden omsluiten.

Welke tuinarchitect het park in landschapsstijl op Rhijngeest heeft aangelegd is onbekend.

Omstreeks 1925 werd aan de Rhijngeesterstraatweg in het park een zeszijdig houten prieel geplaatst, dat in visueel opzicht een markant tuinsieraad aan de zuidoosthoek van de historische aanleg vormt.

Tags: losse objecten, ed.,historische aanleg,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Rhijngeest: historische tuin- en parkaa…
location_on Monumenten Kaart rond Oegstgeest

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt