Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pand bestaande uit een diep huis aan de twijnstraat, met de kap loodrecht op de straat, en een dwars achterhuis dat achter de linker zijmuur doorloopt in Utrecht

Twijnstraat 14
3511 ZK, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: middeleeuwen (kelder) 17e eeuw (aanbouw)
Publicatie: 19930119
Rijksmonument ID: 450516
Type: Woonhuis

Omschrijving van Pand bestaande uit een diep huis aan de twijnstraat, met de kap loodrecht op de straat, en een dwars achterhuis dat achter de linker zijmuur doorloopt

Pand bestaande uit een diep huis aan de Twijnstraat, met de kap loodrecht op de straat, en een dwars achterhuis dat achter de linker zijmuur doorloopt.

Het voorhuis is twee lagen hoog met een kap. De lijstgevel is twee traveeën breed en heeft voor de zolderverdieping lage vensters. De winkelpui heeft een centraal etalageraam met aan weerszijden een deur (waarvan de linker naar de bovenwoning) tussen vier pilasters met composiet kapitelen.

Het pand heeft een middeleeuwse kelder evenwijdig aan de straat met troggewelven op twee gordelbogen, waarachter (niet toegankelijk) een kelder die een tongewelf evenwijdig aan de straat heeft dat in Twijnstraat 12 in het haaks hierop staande tongewelf steekt (momenteel zijn de kelders gescheiden). De kelders lopen niet door onder het achterhuis.

Het dwarsliggende achterhuis is een 17e eeuwse aanbouw van twee bouwlagen achter Twijnstraat 12 en 14 met mogelijk oorspronkelijk een stenen scheidingsmuur in het midden van het gebouw.

De achtergevel heeft bogen met natuursteenblokken boven de ramen en rijke muurankers.

Het pand is van bouwhistorisch belang.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pand bestaande uit een diep huis aan de…
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!