Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pand van twee bouwlagen met steil zadeldak met wolfseinden, de nok loodrecht op de straat in Utrecht

Springweg 65
3511 VK, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 17e eeuw
Publicatie: 19921209
Rijksmonument ID: 450504
Type: Woonhuis

Omschrijving van Pand van twee bouwlagen met steil zadeldak met wolfseinden, de nok loodrecht op de straat

Pand van twee bouwlagen met steil zadeldak met wolfseinden, de nok loodrecht op de straat, qua opzet 17e eeuws. Er horen twee achterhuizen bij die georienteerd zijn op de Zilverbergspoort.

Op de beganegrond heeft het pand Springweg 65 een diepe winkelruimte met er achter een (voormalige) woonkamer. De eerste verdieping is de woonverdieping en heeft zijn oudere indeling bewaard met voornamelijk houten wanden; voorkamer, achterkamer en tussenkeuken, met oude lichtkokers naar het dak, en oude schoorsteenpartij met kasten en turfhok. De voorkamer heeft ook de bedstedenwand behouden.

De zolder heeft een zeer steile grenen kap met vliering op hangbalken, oud schotwerk, de afgeschoten voorkamer is mogelijk 19e eeuws, en een oude tussenkamer met 17e eeuwse bedsteedeur en oude bedstede. De kelder bestaat uit twee delen. Het voorste deel is 19e eeuws, het achterdeel is vermoedelijk 17e eeuws en heeft een tongewelf loodrecht op de straat en in de achtermuur een getrapt beëindigde kaarsnis.

De voorgevel is in de 18e of 19e eeuw waarschijnlijk geheel vernieuwd.

Het achter Springweg 65 gelegen pand (achter een binnenplaats) is in de 18e eeuw gebouwd als woonhuis, met twee grote ramen en een deur, aan de Zilverbergspoort. Het heeft een enkelvoudige balklaag en een grenen kap (schilddak) met de nok loodrecht op de rooilijn.

Achter Springweg 63 ligt ook een pand dat met de het voorgaande verbonden is en ook bij Springweg 65 behoort. Het telt twee bouwlagen en een kap met de nok loodrecht op de rooilijn. Vermoedelijk begin 19e eeuw werd het aan de Zilverbergspoort gebouwd als rokerij en heeft deze oude indeling met kasten en grote schoorsteen partij bewaard.

De panden zijn van architectonisch belang en hebben bouwhistorische waarde.

Het laatst genoemde pand tevens als monument van bedrijf en techniek.

Tags: gebouwen, woonhuizen,werk-woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pand van twee bouwlagen met steil zadel…
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!