Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pand met twee bouwlagen, een kap evenwijdig aan de straat (loodrecht op de Oudegracht) en een kelder onder een deel van het pand in Utrecht

Jacobijnenstraat 1a
3512 TH, Utrecht (Gemeente Utrecht)
Utrecht
Bouwjaar: 17e/19e eeuw
Publicatie: 19921215
Rijksmonument ID: 450426
Type: Woonhuis

Omschrijving van Pand met twee bouwlagen, een kap evenwijdig aan de straat (loodrecht op de Oudegracht) en een kelder onder een deel van het pand

Een 17e eeuws pand met een 19e eeuwse travee met twee bouwlagen, een kap evenwijdig aan de straat (loodrecht op de Oudegracht) en een kelder onder een deel van het pand.

Dit pand, op de hoek van de Oudegracht en Jacobijnenstraat, wordt gekenmerkt door de merkwaardige combinatie van een goed herkenbaar 17e eeuws huis en een 19e eeuwse voorbouw (aan de grachtzijde). Deze voorbouw met zijn gave winkelpui en oorspronkelijke T-ramen met gebogen bovendorpel vervangt de westelijke travee van het 17e eeuws huis. Ondanks de rond 1800 gewijzigde vensters toont de gevel aan de Jacobijnenstraat, met de enigszins op vlucht gebouwde overkragende verdieping, een duidelijk 17e eeuws karakter.

Belangrijke delen van het casco, met name de puibalk aan de zijde van de Jacobijnenstraat en moer en kinderbalklagen met sleutelstukken dateren van de 17e eeuwse opzet.

De kap bestaat uit hergebruikte middeleeuwse spanten met zowel oorspronkelijke als 17e eeuwse telmerken.

Het pand is van belang als 17e eeuws huis met overkragende zijgevel (gezien vanaf de grachtzijde), op merkwaardige wijze gecombineerd met de 19e eeuwse travee aan de Oudegracht.

Tags: gebouwen, woonhuizen,werk-woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pand met twee bouwlagen, een kap evenwi…
location_on Monumenten Kaart rond Utrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!