Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Brugkazemat Zwolle Zuid in Hattem

Brugkazemat-Noord Geldersedijk
8050 AA, Hattem (Gemeente Hattem)
Gelderland
Bouwjaar: 1936
Publicatie: 19920513
Rijksmonument ID: 420217

Omschrijving van brugkazemat Zwolle Zuid

1. In 1936 gebouwde brugkazemat Zwolle Noord, gelegen aan de Geldersedijk te Hattem (G), links van de Gelderse oprit naar de (oude) verkeersbrug over de IJssel, ter verdediging van deze brug.

Gewapend betonnen brugkazemat in twee verdiepingen, bewapend met kanon en mitrailleur, deel uitmakend van het complex Zwolle, in 1936 gebouwd ter verdediging van de verkeersbrug over de IJssel.

De brugkazemat Zwolle Noord is zowel door de hoofdvorm als de detaillering, de functie in het verdedigingscomplex Zwolle als ook de situering in het dijklandschap, van grote cultuurhistorische- en zeldzaamheidswaarde.

2. In 1936 gebouwde dubbele brugkazemat Zwolle Midden, gelegen aan de Geldersedijk nabij nr. 59 te Hattem, ter verdediging van zowel de (oude) verkeersbrug als de spoorbrug over de IJssel.

Gewapend betonnen brugkazemat op vijfhoekige plattegrond, bewapend met twee kanonnen en twee mitrailleurs voor de twee vuurrichtingen naar de (oude) verkeersbrug en de spoorbrug en deel uitmakend van het in 1936 gebouwde verdedigingswerk Zwolle.

De brugkazemat Zwolle Midden is zowel door zijn hoofdvorm als detaillering, de tweeledige functie in het verdedigingswerk Zwolle als ook door de situering in het dijklandschap, van cultuurhistorische waarde. Het type kazemat met dubbele vuurrichtingen is uniek voor Nederland en verleent het complex daardoor bovendien zeldzaamheidswaarde.

3. In 1936 gebouwde brugkazemat Zwolle Zuid, gelegen aan de Geldersedijk nabij nr. 41 te Hattem, ter verdediging van de spoorbrug over de IJssel.

Gewapend betonnen brugkazemat in twee verdiepingen, bewapend met kanon en mitrailleur, deel uitmakend van het complex Zwolle, in 1936 gebouwd ter verdediging van de aldaar aanwezige bruggen.

De brugkazemat Zwolle Zuid is zowel door de hoofdvorm als de detaillering, de functie in het verdedigingscomplex Zwolle als ook de situering in het dijklandschap, van grote cultuurhistorische- en - als onderdeel van het complex - zeldzaamheidswaarde.

Tags: verdedigingswerken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar brugkazemat Zwolle Zuid
location_on Monumenten Kaart rond Hattem

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt