Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hervormde kerk in Eext

Kloosterstraat 2
9463 PR, Eext (Gemeente Aa En Hunze)
Drenthe
Bouwjaar: 1841
Publicatie: 19910820
Rijksmonument ID: 398783
Type: Kerk

Omschrijving van Hervormde kerk

Markant midden in het dorp gelegen ZAALKERKJE met neoclassicistische ingangspartij, gebouwd in 1841 op last van de Staten van Drenthe.

Eenvoudig uit baksteen opgetrokken eenbeukig KERKGEBOUW onder met pannen belegd driezijdig schilddak met piron tegen rechte voorgevel met eenvoudig geprofileerde gootlijst, vlechtingen en staafankers; eenvoudig uurwerk; opengewerkte dakruiter met ingesnoerde naaldspits met haan. Aardige houten ingangspartij in de vorm van een door pilasters gedragen fronton met in het timpaan het jaartal 1841 en bewerkte deurnaald. In de zijgevel en het koor rondboogramen met gotiserende traceringen.

In het door een gepleisterd tongewelf overdekte sobere INTERIEUR zijn van belang het contemporaine meubilair omvattende onder andere een zeshoekige kansel met geprofileerde friezen, klankbord en doopbekken van koper en smeedijzer, de (geverfde) grenen banken, zes psalm- en gezangborden, het offerblok en het op een houten balustrade rustende orgel met drietorenfront en (Jugendstil) lampenhouder, beide uit 1911. Het instrument is vervaardigd door orgelbouwer J. Doornbos uit Groningen; de kas, met snijwerk en vazen, door J. Dekker GZN. uit Goes. Op de witmarmeren plaat onder de middelste toren het opschrift: "Geschenk/van/H.Meyring/en/H.G.Meyring-Homan/ter gelegenheid van hunne/50 jarige echtvereeniging/5 september 1910". Mechanisch torenuurwerk Gebr. van Bergen, Midwolda, 1942, nr. 338, later voorzien van electrische opwinding. Eerste helft 19e eeuws (1841) zaalkerkje van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang wegens:

-de sobere, maar verzorgde architectonische kwaliteit

-de eenheid van ex- en interieur

-de waardevolle interieur-onderdelen

-de markante ligging midden in het dorp.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hervormde kerk
location_on Monumenten Kaart rond Eext

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt