Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa Waalheuvel, monumentaal opgezet landhuis in Ubbergen

star star star star (2)
Rijksstraatweg 24
6574 AD, Ubbergen (Gemeente Ubbergen)
Gelderland
Bouwjaar: derde kwart 19e eeuw 1850 derde kwart 19e eeuw
Publicatie: 19770913
Rijksmonument ID: 35794

Omschrijving van Villa Waalheuvel, monumentaal opgezet landhuis

Monumentaal opgezet landhuis, ten dele daterend uit het derde kwart van de 19e eeuw, na 1916 in de huidige vorm gebracht en uitgebreid in opdracht van de Duitse bankier Alfred Hethey. Het gepleisterde rechthoekige complex heeft een vleugel aan de Rijksstraatweg, vermoedelijk uit het derde kwart 19e eeuw, met een verdieping en een door Toscaanse en Jonische muurzuiltjes gelede gevel in vormen, ontleend aan de Franse renaissance. Op deze vleugel een met leien gedekt schilddak met door frontons bekroonde en van wangstukken voorziene dakkapellen en oeil-de-boeufs. Voorgevel met door pilasters versierde en van een portiek met balustrade voorziene middenrisaliet. Op de linker hoek een veelhoekig torenvormig paviljoen, met achthoekige, door inzwenkende daken onderbroken bekroning in vormen die een datering omstreeks 1916 aannemelijk maken. Inwendig o.a. een zaal met betimmering en plafond met beschildering, hal met trap en 17e eeuwse schoorsteenmantel en op de verdieping kamers en gangen met betimmeringen, alles in op de renaissance geinspireerde vormen en waarschijnlijk daterend van de verbouwing omstreeks 1916. Het pand is gebouwd op een perceel, bestaande uit een heuvel, die deel uitmaakt van een parkaanleg, en een plateau, waarop een siertuin. De overgang tussen deze beide delen wordt gevormd door een aanleg met trappen, bordessen en terrassen in neobarokke trant. Hek met inrijpoort aan de straatweg in voor het tweede decennium van de 20e eeuw karakteristieke vormen. Aan de overzijde van de straatweg een overtuin met hek en een koetshuis.

Tags: kastelen, landh. ed.,landhuis,kasteel, buitenplaats,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa Waalheuvel, monumentaal opgezet l…
location_on Monumenten Kaart rond Ubbergen

Recensies (2)
  Villa Waalheuvel, monumentaal opgezet landhuis Villa Waalheuvel, monumentaal opgezet landhuis
  Rijksstraatweg 24, Ubbergen, Gelderland, NL
 • star star star star
  3
  In dit fraaie landhuis hebben duizenden jonge (meest katholieke) militairen cursussen van 3 dagen gevolgd. Ik werkte er parttime toen ik doctoraalstudent in Nijmegen was. Ook Fons Jansen, de bekende cabaretier van de lachende kerk uit die tijd, was er medewerker. In 1966 zijn we in Waalheuvel getrouwd en toen we er in 2016 op onze trouwdag heen gingen om ons 50-jarig huwelijk te herdenken werden we weggestuurd, helaas. Maar het blijft een fraai gebouw. Toen mijn Brabantse tantes naar ons huwelijk kwamen, sloegen ze de handen ineen en riepen 'Net Soestdijk, net Soestdijk'.
 • Villa Waalheuvel, monumentaal opgezet landhuis Villa Waalheuvel, monumentaal opgezet landhuis
  Rijksstraatweg 24, Ubbergen, Gelderland, NL
 • star star star star
  5
  Ik heb in dit pand vaak gelogeerd (rond 1960) toen mijn tante Riet Tebben er hoofd van de huishouding was toen het een militair opleidingscentrum met Aalmoezenier Groenendijk, de Graaf en Jobsen was. Er liggen veel mooie herinneringen uit mijn jeugd en ik zou Waalheuvel nog wel eens willen bezoeken.