Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Drie Notenboomen in Gouda

star star star star (1)
Kattensingel 2
2801 CA, Gouda (Gemeente Gouda)
Zuid Holland
Bouwjaar: midden 19e eeuw
Publicatie: 19880225
Rijksmonument ID: 343338
Bekijk wikipedia

Omschrijving van De Drie Notenboomen

Midden-19e-eeuws BEDRIJFSGEBOUW, bestaande uit een gepleisterd pand met verdieping en kapverdieping onder tot mansardekap gewijzigd pannen zadeldak met geknikt schild aan de voorzijde en een wolfeind aan de achterzijde. De voorgevel is voorzien van twee houten rondboogvensters met roedenverdeling en een kroonlijst. De gedeeltelijk gecementeerde zijgevel bevat drie getoogde vensters op de verdieping en voorts staafankers.

Te rechterzijde een aangebouwd poortgebouw onder dwarsgeplaatst, met de kap van het linkergebouw verheeld, zadeldak; de voorgevel is ongepleisterd en bevat bossingen met gele sierstenen aan de uiteinden en een kroonlijst, gekornist bij de aansluiting met het pand te linkerzijde, aan het rechtereind en in het midden boven de sluitsteen met jaartal 1849 van de parabolische strekkenlaag boven de rondboogvormige poort met dubbele deuren. In het boogveld een schildering voorstellende het blekerij- en wasbedrijf als achtergrond van een in hoogrelief uitgevoerde voorstelling van de aan het vroegere bedrijf naam gevende drie notebomen; langs de randen de naam van de blekerij.

Midden-19e-eeuws bedrijfsgebouw met bijbehorende poort van belang wegens de herinnering aan het vroeger in Gouda wijd verbreide was- en blekerijbedrijf, alsook uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt.

Tags: gebouwen, woonhuizen,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Drie Notenboomen
location_on Monumenten Kaart rond Gouda

Recensies (1)
    De Drie Notenboomen De Drie Notenboomen
    Kattensingel 2, Gouda, Zuid Holland, NL
  • star star star star
    3
    Zeer jammer dat de kleine bakstenen schoorsteen die er naast stond afgebroken is. Het was nu juist dat extra beeldbepalende van die wasserij. Ik vind trouwens toch dat de hele omgeving van het Bolwerk verpest is met die massieve nieuwbouw. Geef mij de jaren zestig maar zoals ik mij Gouda herinner.