Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Elswout: westelijke stal en koetshuis in Overveen

Elswoutslaan 18
2051 AE, Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Noord Holland
Bouwjaar: midden 17e eeuw
Publicatie: 19900813
Rijksmonument ID: 339377

Omschrijving van Elswout: westelijke stal en koetshuis

WESTELIJKE STAL EN KOETSHUIS. Rechthoekig gebouw onder schilddak, voorzien van bakstenen, door een omgaande gootlijst afgesloten gevels met sierende delen van natuursteen (midden 17e eeuw, later gewijzigd).

De gevel aan de zijde van de oprijlaan vertoont blinde deur- en vensternissen en heeft een middenrisaliet waarin een deur en daarboven een rond venster, gevat in een natuurstenen omlijsting met festoenen; de risaliet wordt bekroond door een fronton met bakstenen vulling waarin een rond venstertje, geflankeerd door driehoekige uitkragende velden.

De vlakke achtergevel, waarvan de indeling later geheel is gewijzigd, vertoont nog een aantal strekken van de oorspronkelijke vensteropeningen. De oostelijke gevel is voor 1812 vernieuwd en toen voorzien van een natuurstenen plint en twee korfbogige dubbele inrijdeuren onder anderhalfsteens bogen; deze laatste ontspringen op natuurstenen banden en zijn in hun kruin voorzien van natuurstenen sluitblokken. Het dak bevat boven voor- en achtergevel twee dakkapellen onder fronton.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Elswout: westelijke stal en koetshuis
location_on Monumenten Kaart rond Overveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt