Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

'Bank van lening' in Den Bosch

Schilderstraat 33
5211 NB, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Publicatie: 19840228
Rijksmonument ID: 21828
Type: Gebouw

Omschrijving van 'Bank van lening'

'Bank van Lening'; uit 1854 daterend pand met boven het maaiveld gelegen begane grond en onder met blauwe pannen gedekt zadeldak tussen brede tuitgevels met vlechtingen.

In de voorgevel drie rondboognissen met profiellijst rond de bovenzijde en tracering in de boogvelden en met in middelste een dubbele deur met gedeeld 8-ruits bovenlicht en in elk der buitenste twee gekoppelde 8-ruits ramen; voor de deur een gemetselde dubbele trap met bordes en rondgesloten onderdoorgang naar de kelder; boven de deur een rond venster met gietijzeren tracering en met rond de bovenste helft 'Bank van Leening' en profiellijst.

In de zij- en achtergevel(s) getoogde vensters, waarin twee gekoppelde ramen met kleine, ruitvormige roedenverdeling en enige halfronde kelderlichten. Staafankers.

Het gehele pand is onderkelderd met tongewelven loodrecht op de zijmuren en met in het midden een gang met tongewelf en twee koepelgewelven; de kelder is vermoedelijk een restant van het middeleeuwse complex der Broeders des Gemene Levens. Zoldervloer met moerbalken op muurdammen. Noordelijk van de voorgevel een bij het pand behorende muur met ronde poort en het jaartal 1854.

Tags: gebouwen, woonhuizen,handel en kantoor,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar 'Bank van lening'
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!