Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalig fabrieksgebouw voor het verwerken van tabak (Willem II) in Den Bosch

Boschveldweg 72
5211 VJ, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1897 (noordelijk) en 1907 (west en oost)
Publicatie: 19840228
Rijksmonument ID: 21586
Type: Woonhuis

Omschrijving van Voormalig fabrieksgebouw voor het verwerken van tabak (Willem II)

Voormalig fabrieksgebouw voor het verwerken van tabak (Willem II) waarvan het oudste, noordelijke gedeelte dateert uit 1897 en de in aangepaste stijl opgetrokken oost- en westvleugel dateren uit 1907. Vlakgedekt, in schoon metselwerk opgetrokken pand met twee verdiepingen op rechthoekige plattegrond met uitspringende 8-zijdige traptoren op de noordwesthoek en middenrisaliet in oudste gedeelte van de westgevel.

De begane grond is behandeld als een basement en afgesloten met een forse gemetselde waterlijst, waarboven de verdiepingen geleed zijn d.m.v. lisenen, bij de traptoren hoeklisenen; gevels afgesloten door uitkragende, geprofileerde bakstenen gootlijst, bij het oude gedeelte op enige (voormalige) hoekpunten en de hoeken der traptoren voorzien van arkeltorentje; tussen de arkeltorentjes der traptoren kantelen en borstwering bij middenrisaliet van westgevel; boven het midden van de noordgevel een zes vensterassen breed attiek.

Op de begane grond getoogde vensters (-nissen) met 15-, 20- en 24-ruits ramen en deuren met getoogde of rondgesloten bovenlichten; op de verdiepingen rondboogvensters met 16-, 24-, 28-, 32- en 35-ruits ramen en in de noordgevel zes rondboognissen met twee gekoppelde rondboogvensters met 8-ruits ramen; onder vensters in westgevel gepleisterde velden; in attiek zes rechtgesloten vensters met 25-ruits ramen. De traptoren heeft op de b.g. getoogde vensternissen met 4-ruits raampjes, op de verdieping rondboognissen met 6-ruits ramen, op de tweede verdieping ronde vensters met rozetvormige gietijzeren ramen en is voorzien van gestucte velden met geschilderde leeuwen, festoenen en kronen.

Alle vensters, vensternissen en deuropeningen in het oude gedeelte hebben natuurstenen aanzet- en sluitstenen in de bogen. Vloerconstructie bestaande uit stalen balken, waartussen troggewelfjes en rustend op gietijzeren en samengestelde kolommen. Het complex is gedeeltelijk onderkelderd.

Tags: gebouwen, woonhuizen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalig fabrieksgebouw voor het verwe…
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt