Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search

Bouwjaar: 1722 (interieur)
Rijksmonument ID: 17604
Type: Kerk

Top 100 omschrijving

De Oud-Katholieke kerk is in 1722 voltooid en was in oorsprong een schuilkerk. Het interieur wordt op grootse wijze gekenmerkt door een stucplafond waarvan er in Nederland geen equivalent bestaat. Aan voorname inventaris bezit de kerk een altaarretabel met fraai snijwerk en een altaarstuk van M. Terwesten uit 1734. De communiebank en de preekstoel zijn ontworpen door J.B. Xavery, zo ook het marmeren wijwaterbekken met reliefs. Als schuilkerk vormt de kerk een uitzonderlijk fraai voorbeeld van wat er op dit gebied in Nederland aanwezig is. Tot slot vervolledigen de inventaris stukken uit de bouwtijd deze qua uiterlijk nog steeds verscholen liggende kerk.

Omschrijving van Oud-Katholieke Kerk van de Heilige Augustinus

Oud-Katholieke KERK van de H. Augustinus - achter de eenvoudige gevel met fraaie deurpartij gaat een zeer rijk barok kerkinterieur uit 1722 schuil, dat in zijn totaliteit en in zijn onderdelen (preekstoel, doopvont, wijwaterbakken) voor Nederland uniek is. Oorspronkelijk tweeklaviers orgel, in 1726 gemaakt door R.Garrels. Het Hoofdwerk is in 1911 verkocht aan de kerkvoogdij van Vollenhove. In 1985 kon dit werk echter worden teruggekocht ten bate van een reconstructie. Het Rugwerk werd in 1911 overgeplaatst naar de Protestantenbond in Zeist en is beschikbaar gekomen een reconstructie van het Garrels-orgel. Fraaie orgelkas.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)