Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grathemermolen in Grathem

star star star star (2)
Brugstraat 13
6096 AA, Grathem (Gemeente Leudal)
Limburg
Bouwjaar: 1874 / 1995
Publicatie: 19830920
Rijksmonument ID: 17201
Type: Molen
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Grathemermolen

Vermoedelijk enige eeuwen oud molencomplex, op de Uffelsche beek waarvan het molengebouw en het daarop aansluitende woonhuis met verdieping onder met rode Tuiles-du-nord en blauwe muldenpannen gedekt schilddak met afhang over een aanbouw aan de achterzijde in 1874 grotendeels vernieuwd werden, doch waarvan de haaks op het woongedeelte staande schuur onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak aanmerkelijk ouder is.

De voorgevel van het woongedeelte is voorzien van een grijze cementbepleistering met eclectische decoraties; overige gevels in schoon metselwerk en gedeeltelijk in mergel aan de zijde van het water; T-vensters in het woongedeelte, 6-, 20- en 24-ruits venster(s) in het molengedeelte; in 1915 aangebrachte, ijzeren Francisturbine, drijfwerk van ijzer en hout, een koppelet creeren van voldoende verval om de molen te kunnen laten functioneren.

Goed voorbeeld van een nog functionerende, in oorsprong oude, aan de eisen der tijd aangepaste watermolen.

Tags: molens,molen,industrie- en poldermolen,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grathemermolen
location_on Monumenten Kaart rond Grathem

Recensies (2)
  Grathemermolen Grathemermolen
  Brugstraat 13, Grathem, Limburg, NL
 • star star star star
  3
  Molen is maalvaardig. 2 koppels stenen aangedreven door het waterrad. 1 koppelstenen aangedreven dor een Girard turbine. Een groep vrijwillers is woensdagen en vrijdagen in de middag aanwezig voor uitleg en voor het draaiend houden van de molen.
 • Grathemermolen Grathemermolen
  Brugstraat 13, Grathem, Limburg, NL
 • star star star star
  2
  Jammer genoeg is in 1995 een groot deel van het oorspronkelijke molenwerk uit 1880 verwijderd ten gunste van een oud gietijzeren drijfwerk wat echter sindsdien nooit echt gefunctioneerd heeft. ook de sluizen uit 1880 zijn verwijderd. momenteel ligt de molen er troosteloos bij van wege het buitenwerking geraakt drijfwerk.