Kerk O.L.V. ten Hemelopneming in Handel
Omschrijving van Kerk O.L.V. ten Hemelopneming
De rectorale R.K. Kerk (H. Maria Hemelvaart, reeds vermeld in 1434, bestaat uit een schip, welks westelijk deel in 1747 e.v. en welks oostelijk deel (vermoedelijk oorspronkelijk koor) 1696-1708 is vernieuwd. Zijbeuken langs het oostelijk gedeelte, koor met aan- bouwsels en toren (1902 e.v. door Dr. P.J.H.Cuypers en de architect Jos. Th. Cuypers), deze laatste ter vervanging van een toren (XV).
De westelijke schiptraveeen hebben beren, de oostelijke vlakke pilasters; eenvoudige, met een segmentboog gesloten vensters. In de oostelijke schiptravee aan de zuidzijde een steun 1708. Boven de gedichte ingangen in de tweede travee stenen met de wapens van de Duitse orde: aan de zuidzijde twee met de wapens-Belderbusch (of -de Loe), -von Schonborn (?) en Duits ordekruis en aan de noordzijde een steen met het wapen van Hendrik van Wassenaar tot Warmond (plm 1709).
Inwendig heeft het westelijk schipgedeelte een enigszins lagere (stuc) overwelving dan het oostelijke. De kerk bezit: Houten zijaltaar (XVIII) met altaarstuk: H. Familie. Orgel met 18e en 19e eeuwse bestanddelen van onbekende maker. Het Rugpositief werd in 1950 toegevoegd en valt buiten de bescherming. Een gesneden eiken orgelbalie (XVIII), waarop het wapen-Belderbusch (of -de Loe), met ordekruis. Twee geverfde biechtstoelen (XVIII), waarvan een met snijwerk en wapen-Belderbusch (of -de Loe) met ordekruis. Klokkenstoel met gelui bestaande uit drie klokken, waarvan twee klokken van A. Jullien, 1689, resp. diam. 59,5 cm en 51,5 cm en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk, is buiten gebruik gesteld.
Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (1)
-
Wout Van Kuilenburg (29 juli 2020 15:41)
star star star starHet orgel in de kerk van Handel werd in aanleg gebouwd door Johannes van Dijck uit Gemert en in 1868 verbouwd en uitgebreid door L.A. van Nistelrooij uit Oss. Pels en Van Leeuwen herstelden het naar de situatie van 1868.
In de buurt
- Kerk O.L.V. ten Hemelopneming O.-L.-Vrouwestraat 61, Handel
- Kruisweg, bestaande uit veertien sculpturen in neo-gotische stijl O.-L.-Vrouwestraat 61, Handel
- kerkelijk gebouw O.-L.-Vrouwestraat 61, Handel
- Aanleg van het processiepark te Handel O.-L.-Vrouwestraat 61, Handel
- kerkelijk gebouw O.-L.-Vrouwestraat 61, Handel
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Handel (Noord Brabant)