Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kop-hals-rompboerderij met in de langsrichting aangebouwde schuur en met vrijstaande schuur in Ferwert

It Kleaster 1
9172 GL, Ferwert (Gemeente Ferwerderadiel)
Friesland
Bouwjaar: 1789 (schuur)
Publicatie: 19830719
Rijksmonument ID: 15599
Type: Boerderij

Omschrijving van Kop-hals-rompboerderij met in de langsrichting aangebouwde schuur en met vrijstaande schuur

18e eeuwse kop-hals-romp boerderij met in de langsrichting aangebouwde schuur en vrijstaande schuur; het bedrijfsgedeelte is met ankers gedateerd 1789.

Kop en hals zijn mogelijk vroeger in de 18e eeuw te dateren; beide zijn opgetrokken uit baksteen en hergebruikte kloostermoppen, die mogelijk nog afkomstig zijn van het klooster Foswerd; de kop wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak tussen puntgevels; waarvan die der voorgevel vlechtingen heeft, twee schoorstenen, zesruitsschuifvensters in de linkerzijgevel; smal 10-ruits venster en jongere vensters in de voorgevel; staafankers. De hals wordt gedekt door een zadeldak van golfjespannen; zesruitsschuifvensters.

Het bedrijfsgedeelte wordt gedekt door een rieten wolfdak met uileborden; voorschild en onderste randen der zijschilden zijn met pannen gedekt; doorreed met dubbele deuren, staldeur en twee vensters met gietijzeren tracering in achtergevel doorreed met dubbele deuren en jonger venster in voorgevel; staafankers.

De in langsrichting aangebouwde bakstenen schuur wordt gedekt door een rieten wolfdak met uileborden; verschillende deuren en vensters met gietijzeren tracering. Staafankers.

De kleine schuur op opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; de topgevelvelden zijn met hout beschoten; windveren; makelaars; grote inrijdeuren.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kop-hals-rompboerderij met in de langsr…
location_on Monumenten Kaart rond Ferwert

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt