Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Berenbroek: boerderij in Enschede

Berenbroek
Berenbroeksweg 38
7542 PK, Enschede (Gemeente Enschede)
Overijssel
Bouwjaar: 1771 / 1797
Publicatie: 19710406
Rijksmonument ID: 15286
Type: Boerderij

Omschrijving van Berenbroek: boerderij

BOERDERIJ. De aan moderne eisen van confort aangepaste boerderij met middenlangsdeel en, te rechterzijde, een bovenkamer, is opgetrokken uit baksteen op een plint van Bentheimer zandsteen en wordt gedekt door een met Hollandse pannen belegd zadeldak tussen met hout beschoten puntgevels, waarlangs windveren met stiepelteken; houten waterlijst op de overgang van houtbeschot naar muurwerk.

De voorgevel is uitgerust met een opgeklampte strokendeur met 16-ruits bovenlicht, gevat in aardig geprofileerde houten omlijsting met verkropt kroonlijstje, terzijde waarvan respectievelijk een 16-ruits raam met opgeklampte halve luiken, en twee schuiframen met vast kalf (20-ruits beneden- en bovenlicht) met halve luiken; 1/2-steens rollaagjes; hardstenen vensterbanken. Links van de deuromlijsting eenvoudige gevelsteen met het opschrift "HENDRIK BERENBROK GESKEN HEVTINK EL 1771".

De detaillering van de zijgevels en van de achtergevel, met onder meer halfrond gesloten "verglaasde" niendeuren, is als gevolg van een aanpassing aan niet-agrarisch gebruik, ten dele niet meer oorspronkelijk. Boven de baanderdeuren sluitsteen met opschrift "DIE:OP:GODT:BETROUT HEEFT:WEL:GEBOUT GBB 1797" en jaartalankers 1797.

De aangebouwde bovenkamer is eveneens opgetrokken uit baksteen op een plint van Bentheimer zandsteen en wordt ook gedekt door een met Hollandse pannen belegd zadeldak met houtbeschoten puntgevel, waarlangs windveren; staafankers. In de voorgevel opgeklampte strokendeur met 16-ruits bovenlicht, gevat in eenvoudige houten omlijsting, terzijde waarvan een, respectievelijk twee schuiframen met vast kalf (20-ruits beneden- en bovenlicht) en opgeklampte halve luiken; 1/2-steens rollaagjes; hardstenen vensterbanken; in de kopgevel twee dito ramen met beganegronds 16-ruits beneden- en bovenlicht en opgeklampte luiken, en in de top twee 9-ruits raampjes met opgeklampte halve luikjes; rollaag, respectievelijk 1 1/2-steens hanekam; staafankers.

In de achtergevel opgeklampte strokendeur, terzijde waarvan twee 9-ruits ramen met opgeklampte halve luiken.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Berenbroek: boerderij
location_on Monumenten Kaart rond Enschede

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt