Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Monument recensies (1023)

Rijksmonument Beschrijving Beoordeling
Boerderij onder met riet gedekt wolfdak Recensie door: J. Michielsen (2017-11-22)
Gebaseerd op kenmerken in de boerderij is de boerderij door Dr Ir Sjef Hendrikx gedateerd op eind 17e eeuws. Hij heeft naar het oordeel van dhr Hendrikx naar alle waarschijnlijkheid gebinten gehad tot in de voorgevel en rondom lemen wanden die (mogelijk in twee fasen) versteend zijn. In de eerste fase door het leem te vervangen door ijzerstenen en later, m.u.v. de achtergevel in 1863 door bakstenen. In de achtergevel is het gebint behouden. In de voorgevel is het gebint verwijderd. Meer oude en recente foto's beschikbaar. Alto191 is mijn nick name op social media en de overige recente foto's op deze pagina's zijn door mij geleverd of gemaakt.
gebouw Recensie door: Dennis (2017-11-20)
Jammer dat Rotterdam nu net pionier was op het gebied van het faciliteren van winkelen als vrijetijdsbesteding. Nu zit de stad opgescheept met een lange rij volledig uitgerangeerde winkelgebouwen die niet meer voldoet aan de moderne eisen die winkeliers stellen. De architectuur karakteristiek noemen is inderdaad het meest positieve dat ik zou kunnen bedenken. Monotoon, saai, grauw zou ik echter eerder noemen. Karakteristiek voor de remmende voorsprong die dit stuk stad ons oplevert. Ik hoop dat men op een dag tot inkeer komt en de monumentenstatus opheft. De wereld verandert, steden veranderen en de wensen van stedelingen daarmee ook. De monofunctionele winkelstraat is dood. De lijnbaan heeft woningen nodig, maar vooral grotere winkelruimtes. Neem een voorbeeld aan de Grote Markt in Den Haag. Zo renoveer je een winkelstraat en maak je haar toekomstbesteding. Of loop eens over de Meir in Antwerpen. Dusseldorf doet het ook goed en natuurlijk het Rokin in Amsterdam. Eigenlijk doen al onze concurrenten het beter dan wij.
Boerderij Recensie door: Jeltje Berendsen (2017-11-19)
Mijn ouderlijk huis en een prachtige plek!
Ossenbroek: parkaanleg Recensie door: Meneer van den Berg (2017-11-09)
Erg mooi en goed onderhouden. Het wordt alleen niet gewaardeerd als er op de binnenplaats wordt geparkeerd, maar dat is logisch.
Nijenrode: Tuinprieel Recensie door: J.G.T.M. Taudin Chabot (2017-11-09)
Volgens mij kan dat 'kunstwerk' boven op het prieel geen zonnewijzer zijn: - een zonnewijzer moet wel een afleesbare schaal hebben om iets aan te kunnen wijzen. Ik zie die niet. Bovendien zou die schaal te hoog zijn om van de grond af te kunnen aflezen - de ring die zou kunnen dienen om een tijdschaal te hebben moet wel in het equatoriale vlak liggen. Er is zo te zien geen enkele ring in het equatoriale vlak. Ik kan dit dan ook alleen maar een aardig versiersel noemen (zoals ook op bv. het dak van het scheepvaartmuseum in Amsterdam.
Nieuwe Kerk - praalgraf W. van Oranje Recensie door: Jan van der Mast (2017-11-08)
De Vlaming Simon Stevin gebruikte in 1586 de toren voor een wetenschappelijk experiment: hij deed een valproef met 2 loden bollen, de 1 tien keer zo zwaar als de ander. Beide bollen kletterden gelijktijdig op de grond.
Kantoorgebouw Heemaf, bijgenaamd Recensie door: Henk Kolkman (2017-11-08)
Het bouwjaar 1935 klopt niet. Uit de Heemaf archieven bij het Historisch Centrum Overijssel blijkt dat De Locomotief in de Tweede Wereldoorlog, en wel van april 1941 tot september 1942 is gebouwd. Zie ook https://heemaf.mijnstadmijndorp.nl/verhalen/gebouw-de-locomotief Dat de architectuur nauw aansluit op die van bouwwerken van Dirk Roosenburg is geen wonder: ook De Locomotief is ontworpen door Dirk Roosenburg.
Pand met verdieping en zadeldak Recensie door: Kees (2017-11-02)
Prachtig straatbeeld
Terrein waarin overblijfselen van een zogenaamd castellum (Praetorium Agrippinae) Recensie door: Jan (2017-11-01)
Castellumweg
Raadhuis van Balk Recensie door: Else (2017-10-31)
Het is een mooi raadhuis en staat op een handige plek.