Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Monument recensies (1119)

Rijksmonument Beschrijving Beoordeling
Waterput Recensie door: Henk van Sloten (2018-10-08)
Ik heb in 1986 samen met René Lipplaa de waterput deels blootgelegd en de stenen/keien opnieuw gerangschikt en onderling verbonden met cement. Daarnaast hadden wij een halfsteens muurtje gemetseld van ca. 1 m hoog van oude stenen. Ik woon sinds 1992 in Amsterdam en kijk nog met trots terug op mijn bijdrage.
Voormalige bomvrije schuilplaats van Seyss-Inquart aan de oostzijde van de Loolaan Recensie door: Henk Bartelds (2018-10-06)
'Dr Arthur Seyss-Inquart werd in 1922 geboren in Stannern in Oostenrijk. Na zijn studie vestigde hij zich als advocaat in Wenen. In 1938 werd hij bondskanselier van Oostenrijk.' In 1946 kreeg hij een hoge positie in Nürnberg. In het citaat uit de beschrijving staat een slordige fout. Welke? Henk
Watertoren Amsterdamsestraatweg 380 Recensie door: Klaas Aefentou (2018-10-02)
Veel potentie, helaas verpauperd en verwaarloosd geraakt.
Martenboer Recensie door: Berend Jan Sloot. (2018-09-28)
Mijn oom (Gerrit de Lange) en tante (Rika) Sloot woonden er tientallen jaren in/na de 2e wereldoorlog. Met hun kinderen Jan en Tinie. Gerrit was voerman bij de textielfabriek Rigtersbleek. Hij verzorgde met zijn paard en wagen het interne transport. Ik mocht altijd even op het paard zitten en natuurlijk was er altijd een glimmende appel uit de eigen boomgaard achter het huis. Lieve mensen!
Watertoren Recensie door: evert (2018-09-28)
Hallo,ik heb al ruim 7 jaar in gedachten om iets met de watertoren in zijn huidige staat te ondernemen, zou het gebruiken voor meetings en start en stop tour ritten en zelfs trouwerijen en bv trouwen bovenop de toren,maar tot nog toe geen respons...….jammer mail eventueel trabiman@hotmail.com
Familiebegraafplaats Uniken Recensie door: Wis (2018-09-22)
Heeft nodig onderhoud nodig Erg verwaarloos
De Mooie Staak Recensie door: leo messemaker (2018-09-22)
Ben geboren in dat huis in 1978.
Romp Recensie door: Elly Hofsteenge (2018-09-21)
Eerste 3 foto’s .... Restauratie 1969 gedaan door molenmaker Beckers uit Bredevoort.
Huis met schilddak en eenvoudige lijstgevel Recensie door: R.C.P. Smulders (2018-09-19)
In de kelder is nog een deel van de oude stadspoort zichtbaar.
Meelfabriek De Sleutels - silo Recensie door: Henk Sloos (2018-09-17)
Begin jaren tachtig kreeg de buitenwand van de meelfabriek de Sleutels (later De Meelfabriek) beplating, vanwege betonscheuren. Daarop zou een kunstwerk niet misstaan. De directie van de meelfabriek en de gemeente Leiden besloten een opdracht uit te schrijven. Alle Leidenaren mochten een voorstel indienen, niet alleen kunstenaars. Henk Sloos, vers van de kunstacademie, waar hij de opleiding industriële vormgeving had gevolgd, streek met de eer: zijn voorstel werd gekozen. De opdracht repte over een tweedimensionaal ontwerp. Sloos zag dat als een uitdaging en kwam met een driedimensionaal object: een zonnewijzer. Op vijf april 1983 werd de 15.40 meter lange wijzer op de gevel van 27 bij 33 meter aan de Oosterkerstraat aangebracht. Strepen op de muur geven het tijdsverloop aan. De wijzer doet niet aan zomertijd, en er is 41 minuten verschil met de mid-Europese tijdzone. Sloos had in het oorspronkelijke ontwerp de spreuk ‘sine sole nihil’ (niets zonder zon) opgenomen. De zonnewijzer werd op de zuidgevel uitgevoerd, de spreuk zou in een later stadium op het linker deel van de gevel komen.