Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Monument recensies (981)

Rijksmonument Beschrijving Beoordeling
Ten dele met riet gedekt huis Recensie door: Chris Westra (2017-07-08)
Dit pand was tot in ver de jaren 50 van de 20e eeuw in gebruik als smederij.
Pastorie van de R.K. Kerk van St. Jan Onthoofding Recensie door: Frans Goris (2017-07-04)
De naam van architect Willem Bouman ontbreekt nog altijd. Hij was verantwoordelijk voor de uitbreiding en renovatie eind 19e eeuw.
Steenoven Recensie door: Rob Stolk (2017-07-04)
Het gaat om één veldsteenoven in het buurtschap Ver-Hitland die onderdeel was van een steenplaats met in totaal drie ovens die rond 1754 tussen de polderboezems gesticht werd door Arij Lans van steenplaats ’t Slot/De Oude Plaats in Capelle voor zijn zoon Willem Lans. In 1785 komt de steenplaats met een dubbele veldsteenoven aan de dijk in handen van de zwager van Willem Lans' dochter Gerrit van Lange, waarna het in handen van zijn nazaten bleef. In 1869 bouwt François van Lange de derde a-typische oven (hij ligt niet aan de dijk) binnendijks erbij die in de volksmond de naam De Olifant krijgt. Na zijn overlijden in 1909 volgt zijn aangetrouwde neef Dirk Bloot hem op. Die stopt tijdens de crisis van WOI. Het ophogen van de dijk na de stormvloed van 1916 tot 4 meter boven NAP zal er een rol bij hebben gespeeld. De dubbele oven werd afgebroken, maar de Olifant bleef staan. In 1972 kreeg een nazaat van de Van Langes het terrein met de oven in handen: Sytse Sipkema. Hij gaf er een woonbestemming aan, getekend door architect Gunnar Daan. De Olifant & de dames Bloot schreef ik in 2014 over de opkomst en ondergang van de ijsselsteenindustrie met de oven in de hoofdrol omdat het gebied met opstallen rond de Olifant een herbestemming kreeg als publieksruimte met horeca en vergaderfaciliteiten.
De Leemkuil Recensie door: karel H W Pierik (2017-07-02)
melkkannetje met opschrift Huize Leemkuil gekocht, omdat de meisjesnaam van mijn echtgenoot Leemkuil is gewoon leuk om achtergrond te weten, denk uit de periode dat het een hotel was?
Siet U Selfs Recensie door: Ine (2017-06-27)
In verband met de naam van dit huis: Zoals bekend; hier heeft Anne Wiegers Visser gewoond. Hij was de broer van Jan Wiegers Visser die een voorouder van mijn man was. De naam "Siet U selfs" heeft betrekking op een bijbeltekst want hij was een geloofsgezind mens. Het verwijst hoogstwaarschijnlijk naar Galaten 6:4 en betekent vrijvertaald "oordeel niet, vergelijk je niet met anderen maar kijk eerst naar je zelf".
Huis met gepleisterde lijstgevel en dakkapel. Fries voorzien van dubbele tandlijst. Moderne winkelpui Recensie door: denise halim (2017-06-24)
de eerste foto is niet correct. dat betreft een ander pand
Schoolgebouw met woning (School met de Bijbel) Recensie door: Meike Koster (2017-06-23)
Het was mijn school Meneer Huisman Meester Hengstman
Voormalige boerderij opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl, nu woonhuis Recensie door: Kuijer (2017-06-19)
Het is een bouwval ! Hoort niet langer op deze lijst thuis.
Hek Recensie door: Jaap (2017-06-16)
Helaas is er gisteren een slijptol ingezet voor doorgang van een graafmachine...
Reutum, Dubbele sluis Recensie door: Marchinus Hofkamp (2017-06-13)
4 sterren. Heel bijzonder vond ik het om in Nederland een dubbele sluis tegen te komen. Mooi onderhouden. Jammer, dat dit kanaal naar Nordhorn niet meer toegankelijk is voor de scheepvaart (pleziervaart) - wellicht komt dit er ooit weer van.