Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Bonifatiuskerk in Kwadendamme

Kerkelijk Gebouw

Johan Frisostraat 5
4434AC Kwadendamme (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 1902
Architect: P.J. van Genk


Beschrijving van Sint-Bonifatiuskerk

R.K.Kerk van de H.Bonifacius. Eenbeukige neogotische kruiskerk met westtoren, gebouwd in 1902 door P.J. van Genk. Het brede schip en dwarsschip worden overkluisd door houten tongewelven met steekkappen. Lager een smallere, met zeven zijden van een onregelmatige veelhoek gesloten apsis. Slanke toren in de as van het schip, geflankeerd aan de zuidzijde door een traptoren en gedekt door een naaldspits. Eenvoudige, op de vroege gotiek geinspireerde, driedelige bakstenen traceringen in de vensters. Oorspronkelijke polychromie, beglazing en meubilering grotendeels bewaard. Mechanisch torenuurwerk, circa 1880, thans buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9999
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Bonifatiuskerk
Bonifatiuskerk te Kwadendamme.jpg
Plaats Kwadendamme
Gebouwd in 1902
Monumentnummer  9999
Architectuur
Architect(en) P.J. van Genk
Stijlperiode neogotiek
Interieur
Zitplaatsen 1000
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Bonifatiuskerk is een neogotische kruiskerk uit 1902 aan de Johan Frisostraat 5 in Kwadendamme.

De kerk werd ontworpen door architect P.J. van Genk uit het Brabantse Leur, indertijd de hofarchitect van het Bisdom Breda, en werd in 1902 gebouwd door aannemers L. Peeters uit Kwadendamme en C. Engelbert uit het nabijgelegen 's-Heerenhoek, en onder bescherming gesteld van de heilige Bonifatius.

Torenspits gevallen op de pastorie

Het gebouw biedt ongeveer plaats aan 1000 parochianen. De kerk is gebouwd in een neogotische stijl die kenmerkend is voor Van Genk, maar is voorzien van gebrandschilderde ramen in neoromaanse stijl. Een belangrijk deel van de kerkelijke meubels werd geleverd door Atelier J.W. Ramakers en Zonen, Beeldhouwers te Geleen. Het eikenhouten H. Jozefaltaar werd geleverd in 1906, H. Maria-altaar in 1905, het eikenhouten communiebank met marmeren blad eveneens in 1905, de eikenhouten preekstoel met een totale hoogte van 7.15 meter werd geleverd in 1906. De Piëta, H. Antoniusbeeld en het Heilig Hart van Jezus beeld met baldakijnen werden geleverd door atelier J.W. Ramakers en Zonen in 1902. Het orgel is gebouwd door Bernard Pels te Almaar in 1919.

Op 4 december 1919 werd de kerktoren ernstig beschadigd door een windhoos, welke de spits van de toren vernielde. Deze stortte vervolgens neer op de naastgelegen pastorie. Sinds 1974 staat de kerk op de monumentenlijst.Monumenten in de buurt van Sint-Bonifatiuskerk in Kwadendamme

Woonhuis in gele baksteen met rode bakstenen lagen en hoekbanden, benevens korfbogen in topgevel van rode baksteen gepleisterde langsgevel met pannen ..

Fransjesweg 2
Kwadendamme (Gemeente Borsele)
Woonhuis in gele baksteen met rode bakstenen lagen en hoekbanden, benevens korfbogen in topgevel van rode baksteen gepleisterde langsgevel m..

Bakstenen woonhuis met pannen zadeldak. Bakgoot op klossen. Dicht bijeen liggende staafankers aan lange zijden. Eenruits ramen met rollagen. Deur met ..

Zwaaksedijk 2
Kwadendamme (Gemeente Borsele)
Bakstenen woonhuis met pannen zadeldak. Bakgoot op klossen. Dicht bijeen liggende staafankers aan lange zijden. Eenruits ramen met rollagen...

Boerderij. Woonhuis in gele baksteen met pannen zadeldak. Tuittopgevel met vlechtingen en jaarankers

Groenewegje 3
Kwadendamme (Gemeente Borsele)
Boerderij. Woonhuis in gele baksteen met pannen zadeldak. Tuittopgevel met vlechtingen en jaarankers 1743, kelder en muurfragmenten van oude..

Kwistenburg: boerderij, schuur, wagenschuur en varkenshok

Zwaaksedijk 6
Kwadendamme (Gemeente Borsele)
Nabij het Zwaakse of Kwistenburgse Weel gelegen BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een 18e-eeuws woonhuis met iets bredere, aangebouwde schuur, ..

Station Kwadendamme. Stoomtreinstation Kwadendamme in Interbellum-architectuur gebouwd

Langeweegje 43
Kwadendamme (Gemeente Borsele)
Inleiding Tramstation Kwadendamme, in 1927 in Interbellum-architectuur gebouwd. Omschrijving Eén bouwlaag hoog met grote kapverdieping m..

Kaart & Routeplanner


Foto's (21)

Alle 21 foto's weergeven